Italienerne feirer Berlusconis avgang

– Ciao, Berlusconi! Flere tusen italienere feirer i Romas gater etter at statsminister Silvio Berlusconi takket for seg og leverte sin avskjedssøknad.

FOLKEFEST I GATENE: Flere tusen italienere feiret lørdag kveld Berlusconis avgang.
  • NTB
Publisert:

Et orkester spilte hallaluja-strofene av Händel utenfor presidentboligen i Roma lørdag kveld, mens flere tusen feirende mennesker veivet med plakater med påskriften «farvel, Silvio» og «kom for all del ikke tilbake».

– Det har vært 17 år med antikultur, sier studenten Raffaele Di Nitto, en av flere tusen italienere som skulle bruke natten til å feire slutten på Berlusconi-æraen.

– Dette komme til å bli vår egen lille bunga bunga-fest, sier aktivisten Gianfranco Mascia og sammenligner lørdagens feiring med den avgåtte statsministerens beryktede fester.

Berlusconi selv er ifølge italienske medier «dypt bedrøvet» som følge av feiringen og skjellsord som «klovn» og «bajas» som runget i Romas gater lørdag kveld. Noen av tilhengerne hans samlet seg ved statsministerboligen for å sørge over avgangen.

– Berlusconi er unik, uforglemmelig, ingen kan erstatte ham, mener tilhengeren Massimo della Seta.

Les også: Slik etterlater Berlusconi italiensk økonomi

Sparepakke

President Giorgio Napolitano er nå ventet å utnevne økonom og tidligere EU-kommissær Mario Monti til ny statsminister, og en ny regjering kan være på plass søndag kveld eller mandag morgen.

Napolitano sørget for å få fortgang i den politiske prosessen etter at Silvio Berlusconi tirsdag kunngjorde at han skulle gå av når pakken med økonomiske reformer og innstrammingstiltak var vedtatt.

Lørdag kveld ble det endelige vedtaket gjort i annetkammeret i nasjonalforsamlingen, og alt var dermed duket for statsministerens avgang. Berlusconi leverte formelt sin avskjedssøknad, fikk den innvilget og lovet å støtte overgangsregjeringen dersom den gjennomfører de økonomiske reformene.

Les mer: Italias spareplan banket igjennom

– Ny vår

– Vi håper denne dagen markerer starten på en ny vår for Italia, sa opposisjonspolitiker Massimo Donadi under lørdagens avstemning i nasjonalforsamlingen.

– I dag faller teppet for en lang og smertefull fase i Italias politiske historie. Landet ønsker blanke ark for å begynne på nytt, supplerte opposisjonspolitiker Dario Franceschini.

Enorm gjeld

Økning av pensjonsalderen og økt moms er blant de vedtatte sparetiltakene, som er rettet mot å skape vekst i økonomien og få kontroll med Italias enorme gjeld på hele 15.000 milliarder kroner – 120 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Renten som Italia må betale for å ta opp nye lån med en løpetid på ti år, har denne uken vært over 7 prosent.

Usikkerheten rundt Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, er svært stor, og Italias partnere i eurosonen har krevd øyeblikkelig handling for å gjenopprette tilliten til landet i markedet. Frykten er at Italia skal ende opp i samme situasjon som Hellas.

Les mer om Italia:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Italias spareplan banket igjennom

  2. Hastige regjeringssamtaler i Italia

  3. Berlusconi kan gå av lørdag

  4. Han kan bli Italiasneste statsminister

  5. Berlusconi trekker seg