MILLIARDSVINDELEN: - Hadde betydelige familieproblemer

Société Générale skal ha fortalt fagforeningen at Jérome Kerviel har slitt med familieproblemer den seneste tiden.

  • Alf Ole Ask - Brüssel
Publisert:

Søndag fikk den 30 år gamle megleren Jérome Kerviel beskjed fra sin arbeidsgiver Société Générale at han ikke behøvde å møte på jobb mandag.

Han ble meddelt at han ble holdt ansvarlig for at nesten 40 milliarder kroner av bankens penger var tapt.

Les også: Svindleren ga rentekutt

Les også: SVINDLEREN: Mesterhjerne eller nyttig idiot?

Kriseteam

Bankens kriseteam av psykologer har siden vært i kontakt med mannen, senest torsdag. Det bekreftet en talsmann for banken overfor Aftenposten etter pressekonferansen i Paris i går. Saken skal ha gått hardt inn på 30-åringen.

Men bankens ledelse uttalte samtidig at de ikke visste hvor mannen oppholdt seg.

Banken røpet ikke 30-åringens identitet, men navnet var blåst få timer etter pressekonferansen torsdag.

Både Kerviel og Société Générale er anmeldt av illsinte aksjonærer. Torsdag ettermiddag opplyste politiet at de innledet etterforskning. Det ble stilt en rekke kritiske spørsmål til bankens fremgangsmåte. Blant annet at de ikke øyeblikkelig anmeldte Kerviel og sørget for at han ikke lenger hadde pass.

Bankens toppsjef, Daniel Bouton, sa på pressekonferansen torsdag at det ikke var noe sted Kerviel kunne flykte og hvor han ikke ville bli funnet.

Talsmenn for banken mente også at ettersom de faktiske forholdene var kartlagt, var det uinteressant når han ble arrestert.

Taus om tilholdssted

Kerviels advokat, Elisabeth Meyer, uttalte til fransk fjernsyn at han ikke er på flukt, men han stiller opp for å snakke med juridiske myndigheter. Hvor han nå oppholder seg, ville hun ikke si noe mer om. 30-åringen som jages av medier fra hele Europa og halve resten av verden, beskyttes nå mot omverdenen.

Hun har også sagt at Kerviel ennå ikke formelt har fått den skriftlige oppsigelsen.

Talsmenn for fagforeningen i banken uttalte til nyhetsbyrået AP at Kerviel har hatt betydelige familieproblemer. Dette hadde de fått vite av bankens ledelse da den orienterte fagforeningene om saken. Hans lærer ved universitetet i Lyon bekrev ham som briljant. Kolleger sier han var innadvendt.

Motivet betegnes som irrasjonelt, han skal ikke selv ha tjent på selve svindelen.

Han hadde rett til å handle for inntil 20 millioner euro, og var en liten brikke i bankens handelsvirksomhet. Banken mener han rotet vekk svimlende 4,9 milliarder euro, nesten 40 milliarder kroner.

Alene?

Michel Marchet som representerer fagforeningen CGT i banken sier at det kan tenkes at Kerviel forsøkte å strekke grensene i håp om å øke sin bonus.

– Det er mulig at han tok store sjanser i aksjemarkedet, tapte og tok større sjanser for å dekke tapene i et fallende marked, er en forklaring.

Bankens bonussystem blir nå et tema, varsler fagforeningene.

Det store spørsmålet er om 30-åringen var alene om dette. Det hevder banken med styrke.

– Det er en allmenn holdning i tradingrommene at det ikke er mulig for en enkelt megler å ha gjort dette, sier Elie Cohen, i CNRS til det franske nyhetsbyrået AFP.

Flere aktører i det franske finansmarkedet er i dagens medier sitert på at bankens forklaringer virker ufullstendige.

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Svindleren ga rentekutt

  2. - Sjefene lukket øynene

  3. Meglersvindleren settes i varetekt - aktor frykter flukt

  4. Société Générale-sjefene kan få fyken

  5. Kerviel går til sak etter svindel-anklagene