FRANCE TELECOM: France Telecom byr på TeliaSonera

Den franske telekomgiganten har lagt inn et bud på tilsammen 242 milliarder norske kroner

JEAN AYISSI
  • E24
  • Sindre Heyerdahl
  • Roar Wold
Publisert:,

Budet på 242 milliarder kroner er en kombinasjon av aksjer og kontanter. 52 prosent er kontakt betaling, noe som tilsvarer 63 kroner per TeliaSonera-aksje

OMX

TLSN

.

De resterende 48 prosentene vil aksjonærene få oppgjort i France Telecom-aksjer, hvor det går 11 Teliasonera-aksjer per France Telecom-aksje.

- Dette vil antagelig gi en positiv innvirkning på telesektoren. France Telecom betaler en rimelig høy pris, og det kan medføre at prisingen av hele telesektoren får et løft, sier analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans til E24.

Les flere analytiker-kommentarer:

17 prosent premie

For de første 500 aksjene vil det gis en kontantgaranti til eierene.

I forhold til gårsdagens sluttkurs på TeliaSonera, tilsvarer France Telecom-budet en premie på drøyt 17 prosent.

Prisen per aksje er 39 prosent over kursen som som TeliaSonera endte på da børsen stengte den 15 april - dagen da France Telekom første gang viste sin interesse offentlig for det svenske teleselskapet.

- Det er en ganske kraftig økning og for å være helt ærlig ser jeg ikke logikken bak dette, sier Chris-Oliver Schickentanz i Dresdner Bank AG i Frankfurt.

- Det kan bli noen små synergier i Spania, men utover det vil det være lite å hente, er hans dystre spådom.

Følg TeliaSonera-aksjen på Børs24.

Hvis oppkjøpet går igjennom planlegger franskmennene å notere aksjene på Stockholms- og Helsinkibørsen.

Ifølge Dagens Industri, ser France Telekom store synergieffekter gjennom et samarbeid med den svenske teleoperatøren. Målet er å få en bedret forhandlingsposisjon for nett og it-investeringer, innkjøp av telefoner, forskning og utvikling, samt optimering av teletrafikken.

Les også:

Tok storlån

Deler av finansieringen av budet kom på plass i slutten av mai, da France Telecom sikret seg et lån på 10 milliarder euro.

Ifølge Reuters ble det da sagt at lånet skulle brukes til et oppkjøp av et ikke navngitt selskap. Ryktet ville likevel ha det til at pengene skulle brukes til kjøp av TeliaSonera.

Ingen statlig kommentar

Den finske staten, som har en eierandel på 13,7 prosent i TeliaSonera, ønsker foreløpig ikke å kommentere det franske budet.

- Vi har begrenset informasjon om budet, og jeg har ingen kommentar, sier Petri Vihervuori i den finske regjeringens enhet for eierstyring til Nyhetsbyrån Direkt.

TeliaSonera er ikke fornøyd

TeliaSoneras styret har foreløpig ikke vært villige til å gi sin støtte til budet.

- Dette budet er langt under selskapets verdi, sier styreformann Tom von Weyrman til Bloomberg.

Han får støtte av Per Collen, som er sjef for svenske aksjer hos DnB Nor Asset Management i Stockholm, som mener budet er litt lavt.

Les også:

Ny telekjempe

Selskapet vil få tilsammen 237 millioner abonneneter, hvorav 168 millioner på mobiltelefoni og 69 millioner på fastnett.

Dette gir en betydelig markedsposisjon i 30 markeder, og selskapet vil få en posisjon som markedsledende i hele 21 land.

Etter sammenslåingen vil børsverdien på selskapet være på nesten 640 milliarder kroner, noe som vil gjøre det til Europas tredje største teleoperatør, skriver Dagens industri.se.

På verdensbasis vil selskapet bli det tredje største innen fasttelefoni, og det fjerde største innen mobiltelefoni, skriver France Telecom i en pressemelding.

Flere E24-nyheter

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kampen om TeliaSonera

  2. - Kan løfte Telenor

  3. - Henter 80 mrd. for å sluke Telia

  4. Annonsørinnhold

  5. France Telecom vil sluke Telenor

  6. TeliaSonera-bud får slakt