Russland, USA og FN holder Syria-samtaler i Sveits

Representanter fra Russland, USA og FN skal fredag møtes i Genève i Sveits for å diskutere Syria-krisen.

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, skal delta på møtet i Genève fredag.

Remo Casilli
 • NTB
Publisert:

Det melder det russiske nyhetsbyrået RIA, som siterer Russlands viseutenriksminister Gennadij Gatilov.

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, skal delta i samtalene.

– Først og fremst skal vi denne gang møtes for å høre Mistura snakke om FNs arbeid og metoder for å fremme dialog mellom partene i Syria, sier Gatilov onsdag.

Gatilov sier at Russland på møtet kommer til å be om økt samarbeid i «kampen mot terrorisme». Han understreker at det er viktig å legge fram det han kaller «en liste med terrororganisasjoner» og «en liste med opposisjonsmedlemmer som kan delta i en forhandlingsprosess».

Det er ikke klart hvem som skal representere Russland og USA på møtet, men ifølge Reuters skal verken USAs utenriksminister John Kerry eller Russlands utenriksminister Sergej Lavrov delta.

Les også

Britiske bombefly skal ha utført angrep i Syria

Saudi-Arabia

Mistura sa onsdag at møtet fredag er del av et forberedende arbeid. Han ønsker ikke å gå i detalj om samtalene, men sier det er han selv som har bedt om at trepartsmøtet skal finne sted.

– Det skjer for å bedre kunne samtale om hvordan vi kan organisere framtidige møter i Wien, sa Mistura onsdag.

Samme dag møttes Syrias splittede opposisjon i Riyad i Saudi-Arabia, i et forsøk på å danne felles front før de setter seg til forhandlingsbordet med Syrias president Bashar al-Assad. De viktigste aktørene er imidlertid ikke på plass i Riyad.

Les også

Putin: IS-olje transporteres til Tyrkia

New York

Det er første gang siden opprøret mot Assad startet i 2011 at representanter for regimekritiske politiske grupper og opprørsstyrker samles.

En ny runde med Syria-samtaler skal holdes i New York fredag 18. desember, i håp om å stable en fredsprosess på beina, bekreftet Kerry tirsdag.

Det forrige møtet ble holdt i Wien i regi av Den internasjonale støttegruppen for Syria 14. november og samlet utsendinger fra 17 land, med USA og Russland i spissen, samt EU, FN og Den arabiske liga.

Møtet munnet ut i en timeplan som legger opp til et overgangsstyre i Syria innen seks måneder, samt nyvalg i det krigsherjede landet innen 18 måneder.

Sent onsdag ettermiddag opplyste myndighetene i Moskva at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og USAs utenriksminister John Kerry har diskutert muligheten for å arrangere et nytt møte i regi av støttegruppen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. FN
 2. Russland
 3. Syria
 4. Syriakrigen
 5. USA

Flere artikler

 1. Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå

 2. USA ber Saudi-Arabia og Iran å besinne seg

 3. Putin anklager Vesten for dobbeltspill

 4. Rubelfall etter USAs Russland-ultimatum

 5. Trump møter Russlands utenriksminister