Erdogan vinner flertall i Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og partiet AKP har sikret seg et flertall av plassene i nasjonalforsamlingen når 92 prosent av stemmene er telt opp.

VANT: Recep Tayyip Erdogan blir her eksortert ut av valglokalet etter å ha stemt i Istanbul søndag.

Hussein Malla
Publisert:,

To høytstående AKP-medlemmer erklærer allerede tidlig under opptellingen at partiet kommer til å vinne tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen.

– Dersom denne trenden fortsetter, er det sannsynlig at vi vil ha en ettpartiregjering, sier de.

Høy oppslutning

Ifølge TV-kanalen CNN Tûrk viser opptellingen at AKP få 315 av de totalt 550 plassene i den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Ved parlamentsvalget tidligere i år fikk partiet 258 mandater.

Det største opposisjonspartiet CHP får 134 plasser, det prokurdiske partiet HDP, 59 plasser og MHP 42 plasser, viser mandatfordelingen etter at AKP sikret seg 49,6 av stemmene.

Les også

Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

Det er andre gang på fem måneder og fjerde gang på to år at tyrkerne går til urnene. Likevel var valgdeltakelsen høy i hovedstaden Ankara, opplyser den svenske politikeren Margareta Cederfelt, som er valgobservatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Tyrkia.

– Interessen for å stemme er svært stor, sier Cederfelt, som anslår at mellom 70 og 90 prosent har brukt stemmeretten sin.

Anspent

I den kurdiskdominerte byen Diyarbakir var stemningen søndag kveld anspent og etter at resultatet ble klart startet sammenstøtene.

Sikkerhetspoliti brukte tåregass mot demonstrantene som kastet stein og sperret av hovedgaten, forteller vitner ifølge Reuters.

Les også

– IS smugler olje for 10 millioner dollar i måneden

– Folk vet ikke riktig hva som vil skje, det er ganske urolig. De vet ikke hva som kommer til å hende i landet, sa Özgur Cenngiz fra Stockholm til nyhetsbyrået TT.

Et stort antall politi- og sikkerhetsfolk har overvåket valget, men det er ingen valgstemning, forteller han. For kurderne i Tyrkia står mye på spill, etter at våpenhvilen mellom den forbudte kurdiske PKK-geriljaen og tyrkiske myndigheter brast i juli.

En seier til AKP og president Recep Tayyip Erdogan kan øke den dype splittelsen i Tyrkia, mellom konservative som hyller Erdogan som sin helt, og sekulære, vestligorienterte tyrkere som er svært mistenksomme overfor Erdogans stadig mer autoritære trekk og islamistiske idealer, skriver Reuters.

Les også

USA og Tyskland trekker raketter ut av Tyrkia

Sikre makten

I valget i juni måtte AKP nøye seg med 41 prosent av stemmene. Etter noen korte og mislykkede koalisjonsforhandlinger med det største opposisjonspartiet CHP, AKPs gamle erkefiende, besluttet Erdogan å skrive ut nyvalg.

Erdogan, som også er AKPs grunnlegger, beskyldes av sine kritikere for å ha tvunget nyvalget igjennom for å sikre AKP flertall i nasjonalforsamlingen og slik sikre sin egen maktposisjon.

Les også

Svake araber-børser etter Saudi Arabias nedgradering

Les også

Banktest kan «spare» grekerne for 140 milliarder i gjeld

Les også

Nå flokker investorene seg rundt danskekronen. Igjen...