GM og Chrysler forsvarer seg i Kongressen

Toppsjefer i General Motors og Chrysler forsvarte onsdag sine planer om restrukturering overfor skeptiske kongressmedlemmer.

Publisert:

Ikke minst er det beslutningen om å kansellere kontrakter med tusenvis av forhandlere i byer over hele USA som har ført til bekymring hos kongressmedlemmene.

GMs toppsjef Fritz Henderson og Chrysler-sjefen Jim Press sa at det er altfor mange forhandlere og at er nødt for å skjære ned på antallet.

Å redusere antall forhandlere er et avgjørende element i deres bestrebelser for å overleve etter at de gikk konkurs, sa de.

Bilforhandlerne er en mektig lobbygruppe i USA. Mange av dem spiller en viktig rolle i lokalsamfunnet, der de sponser idrettslag og bidrar til velferdsorganisasjoner, og også er viktige skatteytere og donorer til politiske kandidater.

Over 2.700 forhandlere, en firedel av GMs og Chryslers forhandlernett, får sine kontrakter sagt opp. Det kan bety at 100.000 mennesker mister jobben.

- Jeg ser GMs og Chryslers behov for å restrukturere, men å gjøre det på bekostning av arbeidere og forbrukere, er galt, sa den demokratiske lederen for kongressens handelskomité, Jay Rockefeller.

Han uttrykte bekymring for forhandlerne og deres familier og ansatte som lojalt hadde solgt bilene til GM og Chrysler gjennom generasjoner, og som nå blir latt i stikken.

Både Chrysler og General Motors har begjært seg konkurs som ledd i planer om omstrukturering slik at de kan drive videre som mer effektive selskaper, i samarbeid med finansdepartementet.

Mens Chrysler blir solgt til Fiat, tar staten en 60 prosent andel i General Motors.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: