Google anker milliardbot fra EU for ulovlig nettannonsering

Søkemotorgiganten går til retten for å få omgjort en bot på nesten 15 milliarder kroner fra EU-kommisjonen.

I HARDT VÆR: Det er tredje gang Google anker en bot fra EU-kommisjonen. I USA risikerer selskapet etterforskning fra justisdepartementet på grunn av sin store markedsdominans som verdens klart største søkemotor. Her utenfor et kontor i Beijing, Kina.

Foto: Thomas Peter Reuters
  • Erik Bucher Johannessen
Publisert: Publisert:

Det var den britiske avisen The Telegraph som først meldte om at Google har levert inn en anke til EU-domstolen.

– EU-kommisjonen vil forsvare sin beslutning i retten, uttalte en talsperson for kommisjonen til CNBC.

I mars utskrev EUs konkurransemyndighet en bot på 1,49 milliarder euro til Google for misbruk av markedsdominans i markedet for nettannonser. Det tilsvarer 14,6 milliarder norske kroner.

EU mente i sitt vedtak at Googles praksis med å blokkere søkemotorer fra å annonsere på plattformen gjennom forretningsområdet AdSense, var ulovlig.

Google valgte å gå tilbake på praksisen i 2016 etter at EU startet etterforskning, men ble likevel bøtelagt av EUs konkurransemyndighet, som ledes av danske Margrethe Vestager.

Tredje bot fra EU

Google har blitt bøtelagt to ganger tidligere av EU for brudd på kartellforebyggende regelverk (antitrust). Begge gangene har selskapet anket vedtaket.

I fjor ble selskapet ilagt en bot på 41 milliarder kroner for misbruk av Android-teknologi, blant annet fordi nettleseren Google Chrome blir automatisk installert på telefoner med Android.

I 2017 mente EU at Google behandlet sin egen shoppingstjeneste fordelaktig og undertrykte konkurrentenes. Det resulterte i en bot på 25 milliarder kroner, den største boten EU hadde gitt et enkeltselskap på daværende tidspunkt.

Les også

Aksjefall for Apple, Google og Facebook: Frykter USA-gransking av teknologikjempene

Kan bli etterforsket i USA

Samtidig kan Google bli satt under etterforskning av justisdepartementet i USA for sin markedsdominans. Det meldte Wall Street Journal fredag.

Mandag falt aksjen til Google-eier Alphabet med 6,1 prosent som en respons på nyheten.

I 2013 åpnet forbruker- og konkurransemyndigheten Federal Trade Commision (FTC) en etterforskning av Google, men den ble avsluttet etter at kommisjonen fant lite bevis på konkurransehindrende praksis og skjevt fordelte søkeresultater.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Google
  2. Teknologi

Flere artikler

  1. California saksøker Google

  2. USA saksøker Google for monopolvirksomhet

  3. Aksjefall for Apple, Google og Facebook: Frykter USA-gransking av teknologikjempene

  4. EU og USA forsøker å tøyle teknologikjemper

  5. California krever at Facebook utleverer interne dokumenter