Derfor er «månedens viktigste tall» månedens viktigste tall

Nonfarm payrolls kan være «make or break» for amerikansk økonomi. Og denne gang er tallene viktigere enn på lenge.

FORTELLER OM USAs ØKONOMI: Nonfarm payrolls, tallet på hvor mange som ble sysselsatt i nye jobber i USA i måneden som gikk, kan påvirke lønninger, inflasjon, markedene og den amerikanske sentralbankens rentebeslutning.

Foto: Spencer Platt Afp
 • Karl Wig
 • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Fredag klokken 14.30 kommer tallet som kalles månedens viktigste: Nonfarm payrolls.

Det viser amerikansk jobbvekst – hvor mange som ble sysselsatt i nye jobber i USA i måneden som gikk, utenom landbrukssektoren.

På et banalt plan er tallet så viktig fordi alle synes det. Det får folk til å agere og endre atferd.

– Om man spør seg hvilket nøkkeltall som har størst innvirkning på markedet, så er svaret dette her. Hver gang nonfarm payrolls kommer ut, så flytter det markedet mye, sier sjefanalytiker Gaute M. Langeland i Nordea Markets til E24.

Det handler selvsagt ikke bare om hvordan markedet reagerer. At folk har jobb, er blant de aller viktigste indikatorene på at ting er på stell med et lands økonomi.

Og amerikansk økonomi er en verdensøkonomi.

Les også

Dette tallet kan bestemme om Yellen øker renten i juni

– Gir bedre innsikt enn ledighetstall

Men hvorfor akkurat jobbskaping? Er ikke ledighetstallene vel så viktige?

– Amerikanske ledighetstall er basert på spørreundersøkelser. Selv om nonfarm ikke er en fulltelling, er det en mye mer komplett statistikk. Og den anses for å gi bedre innsikt i utviklingen i arbeidsmarkedet enn ledighetstallene, som hopper og spretter fra måned til måned, forklarer Langeland.

Ledighetsmålinger har også en viktig svakhet: Står du uten jobb, kan du både være i arbeidsstyrken og stå utenfor.

– Når det kommer flere folk inn i arbeidsstyrken, kan ledigheten stige selv om det har kommer flere jobber inn i økonomien. Økonomisk vekst er hva markedet tillegger mest vekt – ikke om det statistisk sett har blitt flere i arbeidsstokken, poengterer Langeland.

– VIKTIG FOR FED: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets, her avbildet under presentasjonen av en tidligere rapport om de makroøkonomiske utsiktene i Norge og resten av verden.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Påvirker renten

De viktige jobbtallene er ikke minst viktige for Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken. Tallene påvirker deres rentesetting.

– Fed har selv sagt at dette er et tall de følger veldig med på, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Høy sysselsetting og lav ledighet gir et hett arbeidsmarked hvor bedriftene konkurrerer om de beste kandidatene. Det presser opp lønningene.

Når folk tjener mer, får de mer penger å bruke på varer og tjenester. Da skrus prisene på varene opp og gir økt inflasjon.

Les også

Sjokkerende lav jobbvekst i USA

Federal Reserve ønsker å holde inflasjonen rundt to prosent. Derfor blir jobbtallene viktige når sentralbanken bestemmer seg for rentenivå.

– For at Fed eventuelt skal heve rentene, må de se for seg at det kommer noen inflasjonsdrivende impulser. Det er derfor arbeidsmarkedstallene er så viktige, sier Aamdal.

Derfor blir det ekstra viktig nå

Månedens viktigste, altså – men noen måneder er viktigere enn andre.

– De er kanskje enda viktigere nå i juni, på bakgrunn av at vi fikk de veldig overraskende svake tallene i mai. Dessuten befinner konjunkturene seg nå i en situasjon hvor utviklingen i arbeidsmarkedet er veldig viktig for når renten kan bli hevet, sier Seb-økonom Johan Javeus til E24.

Mai-tallet viste en helt sjokkerende dårlig jobbvekst på kun 38.000. Forventningene fra den jevne økonom (konsensusestimat) var på 158.000 nye jobber.

Står det virkelig dårlig til? En svakhet med nonfarm payrolls er at tallene har mye støy og kan svinge mye fra måned til måned. Dette juni-tallet kan derfor bekrefte den dårlige utviklingen, eller avkrefte den.

– Nå ønsker vi indikasjoner på hvor mye støy som lå i det forrige tallet, sier Langeland i DNB Markets.

De fleste økonomene forholder seg optimistiske og later til å tro at det siste: Konsensusestimatet er på 180.000 nye jobber i juni.

Det anslås at en jobbskapning på over 150.000 i måneden gir fallende ledighet over tid.

Les også

Nå tror markedet at Yellen ikke tar grep i sommermånedene

Les også

Sjokkerende lav jobbvekst i USA

Les også

– Bare å glemme Fed-heving nå

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nonfarm payrolls
 2. DNB
 3. Nordea
 4. Rente

Flere artikler

 1. Derfor er «månedens viktigste tall» mindre viktig for markedene nå

 2. Betalt innhold

  Dette må du vite om «månedens viktigste tall»

 3. Nye svake jobbtall kan skape amerikansk resesjons-snakk

 4. Dette tror ekspertene om «månedens viktigste tall»

 5. Dette skjer denne uken