Finansminister med ny «brexit»-advarsel

En måned før britene skal si sin mening om fortsatt EU-medlemskap, kommer finansminister George Osborne med en ny advarsel om at utmelding vil føre til en økonomisk nedtur.

ADVARER: Storbritannias finansminister, George Osborne.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Beregninger utført av finansdepartementet viser at Storbritannia vil oppleve en «umiddelbar og dyp økonomisk rystelse» dersom landet går ut av unionen.

– Med nøyaktig en måned igjen til folkeavstemningen, må folk spørre seg selv om de med viten og vilje kan stemme for resesjon, sier Osborne i en uttalelse som følger med tallene fra departementet.

To scenarioer

I beregningen skisseres to scenarioer: et «sjokk» eller et «alvorlig sjokk». Det første innebærer at den britiske økonomien etter to år vil være 3,6 prosent mindre verdt enn dersom britene forblir EU-medlemmer.

G7: Brexit kan komplisere verdensøkonomien

Det «alvorlige sjokket» innebærer en svekkelse på 6 prosent. Tidligere har departementet anslått at britisk økonomi vil være 6 prosent svakere i 2030 ved utmelding.

Både Osborne og statsminister David Cameron tilhører den EU-positive delen av det konservative regjeringspartiet og har kommet med flere advarsler mot negative konsekvenser av å forlate unionen. Osborne har blant annet sagt at boligprisene vil falle, mens matprisene vil stige.

Store valutabevegelser: Pundet har blitt 40 øre dyrere - på ett døgn

Også sentralbanksjef Mark Carney og Det internasjonale pengefondet har advart mot alvorlige konsekvenser for britisk økonomi.

– Ikke ærlig

Den konservative politikeren Iain Duncan Smith, som tilhører den såkalte «brexit»-siden – de som vil ha Stobritannia ut av EU – mener departementets beregninger «ikke er en ærlig vurdering».

– De har bommet konsekvent i sine spådommer tidligere. Departementets dokument er ikke en ærlig vurdering, men et dypt forutinntatt syn på fremtiden, som ingen bør tro på, sier Duncan Smith.

Et gjennomsnitt av de siste seks målingene fra forskningsprosjektet What UK Thinks – Hva Storbritannia tenker – viser 54 prosents oppslutning for fortsatt medlemskap, og 46 prosent for «brexit»-siden.

Les også

IMF advarer mot Brexit:
– Kan ikke se noe positivt med utmelding

Les også

Storbritannia skjulte over halvparten av Mossack Fonseca-selskapene

Les også

Terrorfrykt kan bety slutten for 500-lappen i eurosonen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Storbritannia
 2. Økonomi
 3. EU

Flere artikler

 1. IMF advarer mot Brexit:
  – Kan ikke se noe positivt med utmelding

 2. Største kapitalflukt fra Storbritannia siden finanskrisen

 3. Boligkjøpere i Storbritannia får «brexit»-klausul

 4. IMF advarer mot resesjon i Storbritannia

 5. Sjeføkonom: – Markedene er på tå hev