Kraftig yen-styrkelse etter helikopter-nei

Japans sentralbanksjef avviser bruk av ekstremt vekstgrep.

AVVISER UTDELING AV PENGER: Haruhiko Kuroda

Foto: Thomas Peter Reuters
 • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

I et intervju med radiokanalen BBC Radio 4 torsdag formiddag, som er gjengitt av Bloomberg, avviser sentralbanksjef Haruhiko Kuroda det markedet i flere måneder har spekulert i:

At Bank of Japan kan komme til å ta i bruk det som er regnet som et av de mest ekstreme pengepolitiske verktøyene, nemlig helikopterpenger.

I intervjuet sier Kuroda at helikopterpenger «ikke er nødvendig» og «ikke en mulighet» i landet som i flere tiår har slitt med å få de økonomiske hjulene skikkelig i gang.

Uttalelsene har fått japanske yen til å gå markert sterkere mot en lang rekke valutaer. Mot dollar har yen i skrivende stund styrket seg med over én prosent.

Sentralbanksjefen mener de allerede iverksatte verktøyene er tilstrekkelig for øyeblikket. Japan satte i januar i år renten ned i negativt leie og sentralbanken har lenge bedrevet storstilte kjøp av statsobligasjoner, også kjent som kvantitative lettelser.

– Dagens politikk kan utvides ved behov, og det er ingen betydelige begrensninger for ytterligere stimuli, sier Kuroda til BBC Radio 4, gjengitt av Bloomberg.

Les også

Derfor er «helikopter-penger» og Onkel Skrue kommet på Draghis bord

Helikopterpenger er i sin mest ekstreme form rett og slett at sentralbanken deler ut gratis penger til befolkningen. Dette kan for eksempel tas i bruk for å kickstarte forbruket, som igjen kan bidra til å løfte inflasjonen.

Flere har imidlertid også tatt til orde for at sentralbankkjøp av statsobligasjoner uten mål om å selge dem igjen, er en form for helikopterpenger.

Les også

Venter desperat vekstgrep: Tror Japans statsminister vil dele ut penger til folket

Les også

Har trykket 23 norske statsbudsjett – er langt unna eget mål

Les også

Amerikansk kjendisinvestor:
– «Helikopterpenger» vil være en realitet om ett år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Japan
 2. Yen
 3. Rente

Flere artikler

 1. Japans sentralbanksjef åpner for nytt rentekutt

 2. Storbank venter «gradvis skifte mot helikopterpenger»

 3. Betalt innhold

  Trump vurderer «helikopterpenger». Bør Norge gjøre det samme?

 4. Annonsørinnhold

 5. Nintendo-stup etter Pokémon-varsel

 6. – Knapt i stand til å snakke