Professor: Å endre avtalen ville vært politisk selvmord

I løpet av et døgn mistet Theresa May både sin brexit-minister og utenriksminister. Dette skaper usikkerhet for hva som vil skje med den britiske regjeringen og en potensiell EU-avtale fremover. 

Bildet er av Boris Johnson - utenriksministeren som trakk seg fra stillingen hans mandag 09. juli 2018.
 • Haakon Walmann
Publisert:

– Enten så vil regjeringen falle sammen, eller så vil vi se at de inngår en avtale som ligner EØS-avtalen vi har i Norge, sier Nick Sitter, professor i politisk økonomi ved Handelshøyskolen BI.

Fredag 06. juli annonserte May at den britiske regjeringen hadde blitt enige om en avtale som skulle legge føringer for forholdet mellom Storbritannia og EU etter Brexit.

Bare tre dager etter annonseringen, har to sentrale medlemmer trukket seg fra kabinettet. Først var det Brexit-minister David Davis som trakk seg søndag kveld. Dagen etterpå ble det kjent at Boris Johnson også trakk seg.

Slagkraft

Ekspertene mener at det er usannsynlig at britene får på plass avtale som hvor de ikke må være villig til å inngå kompromiss.

Sitter tror ikke at vi vil se May endre dagens forslag til en avtale.

– Å revidere dagens avtale ville vært politisk selvmord. Det er hovedsakelig to årsaker til dette. For det første, har det lenge blitt kommunisert at det skulle ligge klar en avtale nå. Hvis regjeringen ikke leverer på det løftet, vil det signalisere at de har lite slagkraft.

– For det andre, trenger hun en plan som kan danne et grunnlag for forhandlinger med EU. Å gjøre planen mindre EU-vennlig ville gjøre dette umulig, sier han til E24.

Kompromiss

Kristian Steinnes, som er professor i moderne europeisk historie ved NTNU, forklarer at valget til Johnson og Davis om å trekke seg er et resultat av at May etter hvert har valgt å gå over på en mykere Brexit.

– Med dette mener jeg at hun, i motsetning til Davis og Johnson, er villig til å akseptere noe som ligner en tollunion med EU og dermed gi EU-domstolen noe innflytelse, utdyper han.

Knut Magnussen, seniorøkonom i DNB Markets, mener at forhold som taler for en myk Brexit er positivt for britisk økonomi, men at britene ikke kan få i pose og sekk.

– Det ser ut til avtalen omhandler handel av varer. Isolert sett er dette positivt for britisk økonomi, men det er verdt å nevne at handel med varer er relativt begrenset. Handelen av tjenester er mest dominant, og her tar britene forbehold.

– Det store spørsmålet er om EU vil godta dette. De har tidligere indikert at britene ikke kan plukke avtalebetingelser etter hva som passer seg best for dem. For EU er det alt eller ingenting.

Knall eller fall

Professor Sitter ved BI mener det er tre forskjellige scenarioer som kan skje med den britiske regjeringen nå.

– Det kan enten bli stilt et mistillitsforslag. Hvis det skjer, kan May enten tape eller vinne. Vinner hun, vil man se en EU-avtale lik den norske. Taper hun, vil regjeringen naturligvis falle sammen. Hvis det aldri blir stilt et mistillitsforslag, vil utfallet bli likt som i scenarioet der May kommer seirende ut.

NTNU-professor Steinnes mener imidlertid at det er mest sannsynlig at regjeringen ikke faller sammen.

– Davis og Johnson har ikke flertallet i regjeringen bak seg, så May vil trolig bli sittende til tross for de dramatiske begivenhetene, sier han.

Han mener at regjeringens tillit allerede er svekket.

– Det er dramatisk når så sentrale folk trekker seg. Davis har vært klar på at han ønsker seg et klart brudd med EU. Han var også leder for det nyopprettede departementet for Brexit. Når han nå velger å trekke seg, svekker det den britiske regjeringen og Mays stilling.

Les også:


Ekspert tror Mays regjering kan kollapse (for abonnenter)
Johnson: Brexit-drømmen dør
Brexit-minister David Davis trekker seg
May etter ministeravganger: – Vi var ikke enige om brexit

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU
 4. Internasjonal politikk

Flere artikler

 1. Boris Johnson går av som utenriksminister

 2. Mer trøbbel for May – to konservative politikere trekker seg

 3. Tory-veteran antyder at Theresa May kan bli kastet

 4. Brexit-minister David Davis trekker seg

 5. Betalt innhold

  Frihet, latskap og sexskandaler: Hvem er den unge brexit-ministeren?