EU villige til å kutte all biltoll

EU kan fjerne tollen på alle industriprodukter, inkludert biler, ifølge EUs handelskommissær. Men bare hvis USA gjør det samme.

VILLIG TIL Å KUTTE BILTOLL: EUs handelskommissær, Cecilia Malmström, sier unionen vil kutte all biltoll hvis USA gjør det samme.

Foto: Georges Gobet AFP
 • Nina Tuv
 • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

– Vi har sagt at vi er villige til å gå for null tollavgifter på alle industrielle goder, selvfølgelig om USA gjør det samme, slik at det blir gjensidig, sier Cecilia Malmström i EU-parlamentets handelskomité torsdag ifølge Politico.

– Vi er villige til å til og med ta biltollen ned til null, fortsatte hun, og la til at det vil være bra for både EU og USA økonomisk.

Handelskommissærens kommentar går lenger enn det EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker og Donald Trump ble enige om tidligere i sommer. Da var det kun snakk om å eliminere avgifter på industrielle goder som ikke er knyttet til bilindustrien.

Sist uke la EU frem et forslag for USA der biltollene fortsatt var med. Det forslaget ble avvist.

Les også

Canada og USA har startet handelssamtaler

Truet med toll på «hver eneste bil fra EU»

EU har en flat toll på ti prosent for alle biler som importeres fra USA, mens USA bare har en generell toll på 2,5 prosent.

Samtidig har USA en ekstra tollsats på SUV-er og lette lastebiler på 25 prosent.

Konflikten er et resultat av USAs innføring av stål- og aluminiumstoll tidligere i år. EU svarte på dette med å innføre flere tollavgifter på amerikansk import til unionen, som har sparket i gang en handelsstrid mellom de to partene.

Den siste tiden har vært preget av forsøk på å komme til enighet om en handelsavtale både USA og EU kan si seg fornøyde med.

Biltollen er et spesielt sårt punkt. USA har lenge truet med å innføre høyere tollavgift på biler fra EU, og senest forrige uke sa Trump at han ønsker fortgang i å få innført en slik toll.

– Vi kommer til å innføre 25 prosent toll på hver eneste bil som kommer til USA fra EU, sa Trump, ifølge CNBC.

Les også

Trump: – Skal innføre 25 prosent toll på hver eneste bil fra EU

Uttalelsen kom bare timer etter at handelsminister Wilbur Ross sa han ville utsette det hele, og få gjennomført en undersøkelse knyttet til hvorvidt import av biler kan bli sett på som en trussel mot rikets sikkerhet.

Malmström har tidligere uttalt at en slik biltoll vil være katastrofalt for EU.

Malmström insiserte ifølge Politico på at de siste diskusjonene ikke er et forsøk på å få igang TTIP (transatlantisk handels- og investeringspartnerskap) igjen, men at de sikter på «en mer begrenset handelsavtale».

Forhandlingene til TTIP ble startet i 2013, men ble aldri ferdige før Donald Trump skrotet hele avtalen kort tid etter at han ble president.

Bilaksjene stiger

Kort tid etter nyheten har aksjene i Daimler, Renault, BMW og Volkswagen alle steget.





Franske Peugeot er imidlertid ned 0,58 prosent.

Les også

Trump tillater unntak fra stål- og aluminiumskvoter

Les også

Amerikanere flest mener Trump gjør en dårlig jobb

Les også

Kina og USA trapper opp handelskrigen

Her kan du lese mer om

 1. EU
 2. USA
 3. Bil
 4. Donald Trump

Flere artikler

 1. Frykter «katastrofal» biltoll

 2. Trump med nytt toll-løfte

 3. Trump utsetter biltoll – EU gleder seg

 4. Annonsørinnhold

 5. Bloomberg: Trump truer med å forlate WTO hvis «de ikke skjerper seg»

 6. USAs handelsminister: Det finnes andre alternativer enn straffetoll