FT: Trump frustrert over kinesisk handelspolitikk

Trump vil anklage Kina for «økonomisk aggresjon» når den nasjonale sikkerhetsstrategien presenteres i Det hvite hus mandag. 

«ØKONOMISK AGGRESJON»: Trump belager seg ifølge kilder å anklage Kina for «økonomisk aggresjon» når han legger frem sin sikkerhetsstrategi mandag.

Foto: Nicolas Asfouri AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

President Donald Trump er frustrert over manglende fremgang om handel med Kina, melder Financial Times, som viser til anonyme kilder med kjennskap til saken.

Alle presidenter siden Ronald Reagen har laget det svært offisielle dokumentet «nasjonal sikkerhetsstrategi,» men ifølge kildene har aldri noen hatt en så tøff tone som Trump vil ha når han legger frem sin strategi mandag.

– Den nasjonale sikkerhetsstrategien vil trolig definere Kina som konkurrent i alle områder. Ikke bare en konkurrent, men en trussel og derfor for mange i denne administrasjonen, en motstander, sier en person som er kjent med innholdet til avisen.

– Har ikke fungert bra

– Dette er ikke noe de bare har kokt opp. Mar-a-Lago avbrøt kampanjens retorikk, og Xi Jinping gamblet litt da han kom hit og omfavnet Trump. Trump sa «fint, gjør noe i Nord-Korea og på handel», men det har ikke fungert så bra, sier kilden til FT.

Trump skrev på Twitter etter møtet med Kinas president at hadde forklart Xi at en handelsavtale med Kina ville bli mye bedre for dem dersom de ordnet opp problemet i Nord-Korea.

Les også

Satt i Trumps prestisjeråd: Nå opplever han økt USA-frykt hos kundene

Nord-Korea har skapt geopolitisk uro gjennom det siste året, etter å ha drevet en lang rekke prøvesprengninger og rakettoppskytninger. Senest fredag sa den amerikanske senatoren Lindsey Graham i et intervju med avisen Atlantic, at dersom Nord-Korea gjør sin sjuende atomprøvesprengning vil muligheten for at Trump angriper landet brått bli mye mer sannsynlig.

Større frustrasjon

Ifølge Financial Times skal Trumps irritasjon mot Kina blitt stadig større de siste månedene. Dette på bakgrunn av manglende fremgang i forhandlingene om å få til en handelsavtale. Allerede på sin Asia-turne etter et toppmøte i Vietnam at han ikke lenger ville tolerere «kronisk handelsmisbruk» av asiatiske nasjoner.

Om ryktene om den nye sikkerhetsstrategien er riktig, er det derimot ulike meninger om. Ifølge CNBC, som skal ha snakket med personer i Det hvite hus, er Financial Times' artikkel upresis.

«Frasen retter seg ikke direkte til Kina,» forklarer en kilde til nettstedet.

Kinas ambassade i USA har ikke kommentert ryktene til de to nettstedene.

Les også

Eksperter: Slik vil Trumps skattereform påvirke Norge og verden

Les også

Spår svakeste kinesiske vekst på 28 år

Les også

Tror Kina står i veien for kronerekyl

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina
  3. Donald Trump
  4. Amerikansk politikk

Flere artikler

  1. Trump: Russland forsøker å gjenvinne sin status som stormakt

  2. Trump sier Kina er «tatt på fersken» med oljefrakt til Nord-Korea

  3. Trump: Uaktuelt å endre handelsavtalen med Kina

  4. Hotelltrøbbel for toppmøtet i Singapore

  5. Trump: Handelsavtalen mellom Japan og USA er ikke åpen og rettferdig