Etterlignet populært motto: Trump får «Game of Thrones»-kritikk

USAs president Donald Trump får kritikk fra HBO etter å ha lagt ut et bilde med tekst og virkemidler som minner om TV-serien «Game of Thrones».

FÅR KRITIKK: USAs president Donald Trump får kritikk etter å ha lagt dette bildet ut på Twitter, med en skrifttype og en tekst som ligner på skrifttypene brukt i TV-serien Game of Thrones og mottoet «winter is coming» som også brukes i serien.

Foto: Skjermdump Twitter
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

USAs president Donald Trump la fredag ut et filmplakat-aktig bilde av seg selv på meldingstjenesten Twitter, med datoen 5. november og teksten «Sanctions are coming» (sanksjonene kommer).

USA har bestemt seg for å gjeninnføre en rekke sanksjoner mot Iran, og noen av disse trer i kraft den 5. november.

Skrifttypen på Trumps bilde minner om skrifttypen som er brukt i TV-serien «Game of Thrones», hvor Stark-familiens motto er «Winter is coming» (vinteren kommer).

Nå reagerer TV-selskapet bak serien, HBO, på det de mener er presidentens misbruk av deres varemerker.

– Vi var ikke klar over denne meldingen og ville foretrekke at vårt varemerke ikke brukes utilbørlig for politiske formål, skriver HBO i en melding til CNBC fredag.

Det hvite hus har ikke svart på CNBCs forespørsler etter Trumps Twitter-melding, men skriver på Twitter at USA har lansert en kampanje med økonomisk press mot det iranske regimet.

Også noen av stjernene i den populære serien Game of Thrones har reagert på Trumps bruk av seriens uttrykksform.

«Ikke i dag», skriver Maisie Williams som spiller Arya Stark i serien på Twitter.

Sophie Turner, som spiller Sansa Stark i serien skriver bare: «Ew» (Æsj) på samme meldingstjeneste.

@realDonaldTrump Ew

Gjeninnfører sanksjoner

Det var i mai at Trump varslet at sanksjonene ville bli gjennomført gradvis, og mandag 5. november vil en rekke betydelige sanksjoner tre i kraft, skriver BBC.

– Den 5. november vil USA gjeninnføre sanksjoner som ble fjernet som del av atomkraftavtalen, på Irans energi-, skipsbyggings, shipping- og banksektor, sa utenriksminister Mike Pompeo i en telefonkonferanse med reportere fredag, skriver CNN.

– Disse sanksjonene rammer kjerneområder i Irans økonomi, sier han.

Åtte land skal likevel unntas slik at de fortsatt får kjøpe olje fra Iran, sier kilder til Bloomberg. Dette skal blant annet gjelde India, Sør-Korea og Japan.

Les mer: Trump gir Iran håndsrekning før mandagens sanksjoner

Trumps påfunn ble også raskt latterliggjort av andre på Twitter, blant annet av brukere som viste til granskingen som gjennomføres av tidligere FBI-direktør Robert Mueller.

Også Olsen ble inspirert

Game of Thrones er en serie om maktkampen i landet Westeros, og baserer seg på universet fra en bokserie av forfatteren George R. R. Martin.

Det kjente mottoet «winter is coming» brukes av Stark-familien i «Game of Thrones», og har inspirert flere enn Trump. I sin årstale i 2016 brukte sentralbanksjef Øystein Olsen uttrykket for å forberede den norske befolkningen på krevende tider.

Les mer: Øystein Olsen: – Winter is coming

Senere har for øvrig Olsen sagt at både han selv og regjeringen fyrte godt opp under økonomien under den økonomiske vinteren, slik at følgene ble begrenset.

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Iran

Flere artikler

  1. Oljefondet på eiersiden i «Game of Thrones»

  2. Årsbeste for oljeprisen, men analytikere spår nytt hopp

  3. Oljeåret: Fra 67 til 86 dollar og ned under 54

  4. Annonsørinnhold

  5. Huawei-topp arrestert i Canada: – Nesten umulig ikke å ta hendelsen inn i det større bildet

  6. Donald Trump vil fjerne iransk olje fra markedet: Kan bli underskudd av olje