Alastair Grant / AP

Brexit – keep calm og pust med magen!

Lei av Brexit? Keep calm og smør deg med tålmodighet – verdens mest rotete skilsmisseforhandling er kun i startgropa. Det er nå det blir ugly. Men det finnes også lyspunkt.

 • Håkon Borud
  Håkon Borud
  Styremedlem i British Norwegian Chamber of Commerce og partner i First House
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I dag stuper Storbritannia ut av EU. I EU-parlamentet stemte 621 representanter ja til avtalen som ble forhandlet med statsminister Boris Johnson i fjor høst. 49 stemte mot og 13 blankt. 47 år etter at Storbritannia meldte seg inn, vil Boris Johnson hevde han gjør det han har lovet sine velgere: Han får «Brexit unnagjort».

Sannheten er imidlertid at veldig lite er «unnagjort». Det vi ser i dag er ingen slutt. Det er en begynnelse. En begynnelse på knallharde forhandlinger om konkurranseregler, helsetjenester, fiskerettigheter, klimautfordringer, moms, datalagring, skatt, tariffer, gebyrer, havnekapasitet, arbeidstillatelser og en nærmest uendelig rekke andre temaer.

Og det skal skje i et heseblesende tempo verden knapt har sett maken til, fordi Boris Johnson har satt som krav at alle forhandlinger må være ferdige, og politiske godkjente, innen utgangen av året.

Det er det få, om noen, andre enn Johnson selv som tror er mulig. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var nylig på besøk i London. Hun var klinkende klar på at det «nærmest er umulig» å fremforhandle en omfattende avtale, og få den godkjent i samtlige EU-land i løpet av 2020. EU har også advart om at deres forhandlingsteam vil bli satt sammen først i slutten av mars. Det kan være verdt å minne om at Canada brukte syv år på å forhandle frem en avtale som ligner litt på den frihandelsavtalen Johnson sier han ønsker seg i løpet av de neste 11 månedene.

Les også

Boris Johnson: – Teppet går opp for en ny akt

I verste fall kan det stramme tidsskjemaet føre til at vi neste høst igjen diskuterer en Brexit uten noen som helst avtale, men mest sannsynlig vil partene fremforhandle en begrenset avtale fordi det ikke vil bli tid nok til å gå inn i alle sektorer. Britene holder foreløpig kortene tett til brystet, men mye tyder på at flere tunge, samfunnskritiske industrier vil gå inn i 2021 uten en avtale. Generaldirektør for de nasjonale handelskamrene i Storbritannia, Adam Marshall, var nylig tydelig på at bedrifter som handler med eller i Storbritannia derfor må regne med betydelig endringer i måten man kan gjennomføre handel på tvers av landegrensene.

Selv om Norge har underskrevet en overgangsavtale med Storbritannia, er vi i British Norwegian Chamber of Commerce enda litt tydeligere enn våre kolleger på fotball-øya. Vi har lenge rådet våre medlemmer til å gjennomføre en Brexit helsesjekk av forretningsstrategier, verdikjeder og investeringsplaner. Den oppfordringen sender vi gjerne også til andre som eksporterer til Storbritannia, kjøper fra Storbritannia, har britiske datterselskaper eller er avhengig av leverandører derfra. En slik helsesjekk vil for noen være en kjapp affære – for andre kan det bety restrukturering av hele verdikjeden for å unngå valutautfordringer, grensekaos, forsikringsproblemer, hjerneflukt med mer.

Les også

Brexit skjer fredag: Frykter Norge havner bak i køen

Skilsmisseforhandlinger kan være vonde og vanskelige. Dessuten blir det ofte dyrt når goder skal fordeles. De fleste forretningsledere jeg diskuterer med, både i Norge og Storbritannia, rister derfor oppgitt på hodet over samlivsbruddet som nå utspiller seg nærmest på direkten i nyhetssendinger over hele Europa. Men fra samlivsbrudd oppstår det også ofte nye muligheter. Resultatet av de historiske forhandlingene mellom EU og Storbritannia de neste månedene vil påvirke handel og business i mange tiår fremover, men ikke alt er nødvendigvis negativt. Tirsdag denne uka trosset den britiske regjeringen storebror USA ved å tillate at kinesiske Huawei får bygge det superraske mobilnettet 5G. Mange tolker det som et tegn på at Boris Johnson mener alvor med sitt «Global Britain». Et Storbritannia som skal handle med alle, men ikke underlegge seg regler fra noen. Boris bygger sågar opp et helt departement som skal lete etter handelspartnere utenfor Europa.

Men en slik alenegang vil kreve innrømmelser og incentiver til handelspartnere, og vi kan allerede se tegn til hvordan Boris Johnson skal få til ambisjonen om å bli verdens beste land for forretningsutvikling. Selskapsskatten skal ned for å konkurrere ut Europa, det skal bli billigere å starte opp bedrifter, rådgivningstjenester jazzes og innovatører skal løftes frem på ulikt vis. Storbritannia vil strekke seg langt for å tiltrekke seg investorer, det vil gi våkne, norske selskaper nye muligheter.

Klokken 23 britisk tid fredag kveld feirer britene sitt farvel til EU med gatefest og fyrverkeri. Det er det liten grunn til. Brexit er et sørgelig kapittel i britisk og europeisk politikk. Og mer kaos vil det bli før skilsmisseavtalen er endelig hamret ut. I den avtalen vil det ligge utfordringer, men også muligheter. Sjelden har det vært viktigere å puste med magen og ta til seg britenes berømte «Keep calm and carry on».

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU
 4. Kommentar

Flere artikler

 1. Storbritannia håper på handelsavtale bit for bit

 2. EU og Storbritannia enige om brexitavtale

 3. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

 4. Storbritannia vil gjenoppta forhandlingene med EU

 5. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia