Frykt for hard brexit – markedene er fremdeles optimistiske

Markedene bevarer roen til tross for at det britiske parlamentet nok en gang sa nei til alle brexit-alternativene de ble servert. Kommer de ikke til enighet innen 12. april, så krasjer Storbritannia trolig ut av EU uten en handelsavtale.

TÅKETE: Veien videre for Storbritannia i den pågående brexit-sagaen er uklar. For London, som er Europas finanssenter, er fremtiden spesielt tåkete.

Foto: Nick Ansell Pa Photos
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Tross brexit-kaoset i Underhuset av det britiske parlamentet, så har aksjemarkedene og pundet holdt seg relativt stabile de siste månedene.

Les også: Stemte over brexit-alternativer: Nei, nei, nei, nei

DNB, Nordea, SpareBank 1 og Danske Bank mener alle at markedene legger til grunn at Storbritannia, som er Europas finanshovedstad, ikke opplever en uryddig utgang fra EU.

Aksjemarkedene kan med andre ord gå på en knekk dersom Storbritannia faktisk krasjer ut av EU uten en avtale – siden markedene virker å forvente en løsning.

– Vi kan ikke se at en «hard brexit» er priset inn i finansmarkedene. Etter avstemmingen i 2016 så man en svekkelse i pundet, men heller ikke i valutamarkedet har vi sett store utslag av kaoset rundt avstemningene de siste ukene, uttaler Anette Hjertø, som er porteføljeforvalter i DNB.

Les også

Her kupper de brexit-avstemningen i det britiske parlamentet

Venter lang utsettelse

Hun får støtte fra sjeføkonom i Nordea Markets, Erik Bruce.

– Hard brexit er i liten grad priset inn bedømt ut fra bevegelsen i pundet. Det virker som «alle» forventer en lang utsettelse av brexit, sier han. '

Hverken den britiske befolkningen eller flertallet i Underhuset ønsker en hard brexit, men uten flertall for en annen avtale, så kan dette like fullt bli utfallet.

Hjertø mener det ikke er tvil om at en hard brexit vil ha realøkonomiske effekter, spesielt for Norge, som er en av Storbritannias nærmeste handelspartnere.

– Men gitt markedsbevegelsene er det tydelig at aktørene i finansmarkedet mener at det er sannsynlighetsovervekt for en utgang av EU med avtale, sier hun.

At brexit-uroen ikke har gitt større markedsutslag, mener hun er naturlig.

– Finansmarkedene har en tendens til å se igjennom geopolitisk uro, men skulle det gå mot en hard brexit 12. april, forventer vi økt turbulens i markedene. Første reaksjon er alltid i valutamarkedet.

–Virker å ha vent seg til slike sjokk

Sparebanken mener at en hard brexit delvis er priset inn, men at markedene trolig vil hente seg inn dersom britene ikke kommer i havn med en avtale.

– Siden sannsynligheten for en hard brexit er en helt klar mulighet, så er den i hvert fall delvis priset inn. Erfaringene fra tidligere sjokk, som brexit-avstemmingen og valget av Trump, er at det umiddelbart blir mye støy og store markedsbevegelser, men at dette hentes inn igjen over litt tid. Markedet virker å ha vent seg til slike sjokk, og tar det med fatning, sier sjeføkonom i SpareBank1 Gruppen, Elisabeth Holvik.

Om brexit komme samtidig som flere negative nyheter om utviklingen i verdensøkonomien, så mener hun det kan bli en lengre periode med svak utvikling i markedene.

– Et underliggende problem er at veksten de siste årene med unormalt lave renter, er at veksten har blitt forsterket av økende gjeld. Om en får en periode der flere sektorer blir urolige og reduserer gjeldsveksten betraktelig, så vil det bremse veksten og forsterke en eventuelt nedtur i aksjemarkedet.

Mener fallet kan bli stort

Danske Bank mener en no-deal brexit ikke er priset inn i finansmarkedene generelt eller i aksjemarkedet spesielt.

Les også

Stor brexit-usikkerhet i norsk næringsliv: – Vi har vært veldig bekymret

– Selv om det er svært vanskelig å tallfeste utelukker vi ikke et fall på 10 prosent for britiske aksjer ved en no-deal brexit, men mye vil avhenge av hva som skjer med pundet, da en markant pundsvekkelse vil kunne gi en positiv impuls til eksportorienterte selskaper, sier sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Han mener at risikobildet er uansett asymmetrisk, ved at nedsiden for finansielle aktiva er større ved en no-deal, enn oppsiden vil være ved en mer ryddig brexit.

– Britiske aksjer er billige, men ikke utenfor ett standardavvik målt mot historiske gjennomsnittsnivåer, sier han.

Internasjonalt ser Goldman Sachs pundet som en spennende valuta å satse på, da de mener brexit-forhandlingene gjør fremskritt mot en løsning med en mykere brexit-variant, skriver Bloomberg.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Stemte ned alle forslagene – igjen

  2. Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

  3. Analytikere: Redusert fare for hard brexit

  4. Brexitavtalen stemt ned – EU kaller inn til krisemøte

  5. Har 11 måneder på å forhandle frem avtale: – Nå begynner den vanskelige jobben