Kina vil innføre restriksjoner mot svensk handel

Det kan gå mot en ny isfront fra Kina mot et nordisk land etter utdeling av ytringsfrihetspris.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Kinas ambassadør til Sverige, Gui Congyou, sier at landet vil begrense handelen med Sverige som en reaksjon på den svenske regjeringens håndtering av tildelingen av ytringsfrihetsprisen Tucholskyprisen til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai. Det skriver Göteborgs-Posten.

– Ingen kan regne med at på den ene siden skade Kinas interesse og på den andre siden gjøre store seire i landet, sa ambassadøren under et seminar onsdag, ifølge avisen.

Det var i november at Sveriges kulturminister Amanda Lind delte ut PENs Tucholskypris til forleggeren som sitter fengslet i Kina uten rettssak. Allerede i forkant av utdelingen var Kina sterkt kritisk til utdelingen.

– Den kinesiske regjeringen kan absolutt ikke tillate noe land, organisasjon eller person å skade Kinas nasjonale interesser. Vi må selvsagt gjøre mottiltak. Den svenske regjeringens kultursamarbeid med Kina kommer naturlig nok til å påvirkes. Våre økonomiske relasjoner og handelsrelasjoner kommer også til å påvirkes, sa Congyou.

Sveriges utenriksdepartement sier til avisen at de ikke er kjent med noen restriksjoner fra Kina, og at de derfor ikke kan kommentere saken. Sveriges utenriksminister Ann Linde har heller ikke ønsket å kommentere saken.

Isfront mot Norge

Norge har tidligere vært i Kinas søkelys etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo tilbake i 2010.

Først i 2016 møttes Norge og Kina igjen for å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale. Fortsatt er ikke en slik avtale inngått, men i sommer var kinesiske utsendinger i Norge for å forhandle om tollfrihet for norske varer og tjenester.

– Det går fremover i forhandlingene, selv om det gjenstår å finne løsninger på en rekke krevende spørsmål. Kina er vår største handelspartner i Asia og et svært viktig marked for norsk næringsliv, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til E24 den gang.

Flere svenske filmer har blitt forbudt i Kina
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Sverige
  3. PEN

Flere artikler

  1. Sverige fraråder ikke lenger reiser til Norge

  2. Tror SAS’ redningsplan kan gå raskere: – Større press på alle aktører

  3. Domstol opprettholder forbudet mot at Huawei utbygger det svenske 5G-nettet

  4. Analytiker tviler på norsk deltagelse i SAS-redning: – Ville blitt veldig overrasket

  5. Vings flyselskap sier opp 175 svenske kabinansatte