Kina vil innføre restriksjoner mot svensk handel

Det kan gå mot en ny isfront fra Kina mot et nordisk land etter utdeling av ytringsfrihetspris.

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Kinas ambassadør til Sverige, Gui Congyou, sier at landet vil begrense handelen med Sverige som en reaksjon på den svenske regjeringens håndtering av tildelingen av ytringsfrihetsprisen Tucholskyprisen til den svensk-kinesiske forleggeren Gui Minhai. Det skriver Göteborgs-Posten.

– Ingen kan regne med at på den ene siden skade Kinas interesse og på den andre siden gjøre store seire i landet, sa ambassadøren under et seminar onsdag, ifølge avisen.

Det var i november at Sveriges kulturminister Amanda Lind delte ut PENs Tucholskypris til forleggeren som sitter fengslet i Kina uten rettssak. Allerede i forkant av utdelingen var Kina sterkt kritisk til utdelingen.

– Den kinesiske regjeringen kan absolutt ikke tillate noe land, organisasjon eller person å skade Kinas nasjonale interesser. Vi må selvsagt gjøre mottiltak. Den svenske regjeringens kultursamarbeid med Kina kommer naturlig nok til å påvirkes. Våre økonomiske relasjoner og handelsrelasjoner kommer også til å påvirkes, sa Congyou.

Sveriges utenriksdepartement sier til avisen at de ikke er kjent med noen restriksjoner fra Kina, og at de derfor ikke kan kommentere saken. Sveriges utenriksminister Ann Linde har heller ikke ønsket å kommentere saken.

Isfront mot Norge

Norge har tidligere vært i Kinas søkelys etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo tilbake i 2010.

Først i 2016 møttes Norge og Kina igjen for å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale. Fortsatt er ikke en slik avtale inngått, men i sommer var kinesiske utsendinger i Norge for å forhandle om tollfrihet for norske varer og tjenester.

– Det går fremover i forhandlingene, selv om det gjenstår å finne løsninger på en rekke krevende spørsmål. Kina er vår største handelspartner i Asia og et svært viktig marked for norsk næringsliv, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til E24 den gang.

Flere svenske filmer har blitt forbudt i Kina

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Sverige
  3. PEN
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Titusener i demonstrasjon i Hongkong

  2. WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger

  3. Avis: Kina krever at USA ruller tilbake tollen

  4. Annonsørinnhold

  5. Kilder til Bloomberg: USA og Kina skal være nærmere «fase 1»-avtale

  6. Trump: – Liker ideen om en handelsavtale etter valget