Nå har det greske lånebehovet vokst til 750 milliarder kroner
Den greske statsministeren skal i eget møte med EU-president, Angela Merkel og François Holland
Etter knappe to timer av krisemøtet om Hellas tok topplederne i eurosonen i 18-tiden en pause for «konsultasjoner».
Samtidig melder nyhetsbyrået Reuters, med en gresk regjeringstalsmann som kilde, at den greske statsministeren Alexis Tsipras skal ha et eget møte med Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og president i Det europeiske råd Donald Tusk.
Merkel: – Vi inngår ikke Hellas-avtale om det koster for mye
Maltas statsminister Joseph Muscat melder i en Twitter-melding at utkastet til uttalelse etter møtet i eurogruppen, som består av finansministerne i eurosonen, er et signifikant skritt fremover og at forhandlingene nå trenger å bli fokusert på noen nøkkelpunkter.
Lånebehovet øker
Utkastet har blitt lekket ut til flere internasjonale medier og forteller at finansministrene mener Hellas har et enormt lånebehov de neste tre årene.
Lånebehovet blir anslått til mellom 82 og 86 milliarder euro, eller rundt 750 milliarder norske kroner.
Det er vesentlig mer enn de 53,5 milliarder euro som den greske regjeringen søkte om torsdag kveld og vesentlig mer enn de 15 milliardene EU tilbød Hellas i slutten av juni.
Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån
I utkastet fremgår det at finansministrene har inkludert en støtte til greske banker på mellom 10 og 25 milliarder euro. De første 10 milliardene vil bli gjort tilgjengelig så snart det er inngått en låneavtale slik at greske banker kan åpne igjen.
Finansministrene skriver i utkastet at det ikke er aktuelt å gå med på en ren nedskrivning av den greske statsgjelden.
Derimot åpner de for å andre tiltak for å gjør gjelden bærekraftig som forlenget rentefri periode og lengre nedbetalingstid.
Siste frist onsdag
Dokumentet setter en absolutt siste frist for at det greske parlamentet skal godkjenne en hel rekke reformtiltak innen 15. juli for at finansministeriene skal være villige til å inngå seriøse forhandlinger om nye kriselån.
Finansministrene peker på at lånebehovet er akutt og at den greske regjeringen trenger syv milliarder euro i nye lån før 20. jul og ytterligere fem milliarder euro innen midten av august.
Merkel: – Vi inngår ikke Hellas-avtale om det koster for mye
Utkastet til dokument sier også at Hellas vil bli tilbudt forhandlinger om å gå ut av eurosamarbeidet midlertidig med mulighet for en gjeldssanering, hvis landet ikke oppnår en ny låneavtale.
Tysk-fransk konfrontasjon
Dette, som ble lansert av Tyskland som en del av løsningen, er trolig et av stridstemaene på toppledermøtet i Brussel søndag kveld.
På vei inn til statsledermøtet sa Frankrikes president François Holland at det ikke var tenkelig med en midlertidig Grexit.
– Det er enten Grexit, eller ingen Grexit, sa han.
Frankrike har vært en pådriver for å få til en ny kriselånavtale for Hellas.
– Frankrike vil gjøre alt i sin makt for å finne en avtale i kveld. Samtalene handler ikke bare om Hellas, men om Europa, sa Hollande.
Gjennom helgen har splittelsen mellom eurosonens to største land, målt i økonomisk betydning blitt tydelig for alle.
Mens Frankrike har presset på for at Hellas skal få en ny avtale, stritter Tyskland imot.
Tysk avis: Schäuble-forslag om «midlertidig grexit»
Tre hovedkrav
Finlands finansminister Alexander Stubb sier etter euromøtet man har tatt et godt skritt fremover.
– Har grexit vært diskutert? spør en av reporterne.
– Vi har et godt forslag på bordet, som vil bli tatt videre til statslederne, svarer Stubb og legger frem følgende tre hovedkrav:
1) Lover må implementeres innen 15. juli.
2) Hellas må love tøffe reformer innen pensjon, skattesystem og mer.
3) Det må komme reformer om privatisering.
Finland kom i søkelyset lørdag kveld da finske medier skrev at Sannfinnene ikke vil gi grekerne ytterligere kriselån, og varslet at de ville gå ut av regjeringen om Finland støttet nye lån.
Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling ble også intervjuet på vei ut av euromøtet. Han sier at man har kommet med nye krav til Hellas, som må behandles i parlamentet til uken. Aksepteres kravene, kan man begynne forhandlinger om kriselån, sier finansministeren.
– Nøkkelpunktet er at det greske parlamentet må støtte alt i morgen, for at forhandlingene kan starte. Hvis ikke, blir det ingen forhandlinger, blir Schelling sitert på søndag ettermiddag.