Storbritannia-forsker: – Boris Johnson, en blanding av Thatcher og Cameron

Boris Johnson er kostskolegutten som har blitt Storbritannias mest populære politiker. Nå vil han ha den gamle stormakten ut av EU-samarbeidet og kanskje plassere seg selv i førersetet for å bli nestemann inn i Downing street nummer 10. – En god blanding av personlighetstrekk gjør denne mannen svært spennende, sier Storbritannia-forsker Jan Erik Mustad.

Politiker Boris Johnson ønsker Storbritannia ut av samarbeidet med EU. 23. juni skal det avgjøres: Da går britene til urnene for å stemme - for eller imot medlemskap. Kun dager etter at statsminister, partifelle - og tidligere kostskole-medelev - David Cameron annonserte avstemmingen, gikk Johnson overraskende ut og annonserte at han skal drive valgkamp for nei-siden, som vil ut av EU. Bildet viser Johnson i en rugbyduell - med en liten gutt - i Tokyo i oktober 2015. Johnson er kjent for å stille opp for fotografene, og byr på seg selv. Gjerne i sportslige sammenhenger. Han er stor fan av både rugby og cricket. Og duellen med den japanske gutten? Begge endte liggende på bakken...
Pundet og markedene falt markant mandag, dagen etter at Londons borgermester Boris Johnson annonserte at han ønsker Storbritannia ut av EU-samarbeidet. Samtidig ble bookmakernes odds på Brexit, altså Storbritannias utreden av EU-samarbeidet, markant kuttet. Med Johnson har siden som vil forlate unionen, fått den karismatiske og folkelige lederen de har lett etter.
– Boris har blitt en populær politiker i Storbritannia, og spesielt blant innbyggere i London som er fornøyde med jobben han gjør som byens borgermester. Han har en folkelig oppførsel som appellerer, samtidig som han er en løs kanon på dekk for det konservative partiet, sier Jan Erik Mustad til E24. Mustad forsker på Storbritannia ved Universitet i Agder, og har kommentert britiske forhold i norske medier siden midten av 90-tallet.
Finansmarkedene likte dårlig uttalelsene fra Johnson søndag kveld og sendte pundet kraftig ned i handelen mandag. Målt mot amerikanske dollar var svekkelsen den største siden mars 2009, ifølge Bloomberg. Her forsvarer politikeren sitt nei-standpunkt for journalister utenfor hjemmet sitt i London. Som alltid med sykkelen på vei til jobb. Johnson er kjent som en ivrig trimsyklist.
Samme helg som Johnson plasserte begge beina i nei-leieren, kom nåværende statsminister David Cameron hjem fra forhandlinger i Brussel med det han hevdet var en ny og bedre EU-avtale. Cameron fronter nå et «ja». Mange spår Boris Johnson som arvtageren til Cameron som de konservatives leder, og med det statsministerkandidat. De to skal ha hatt et vanskelig forhold helt siden de gikk på kostskole sammen. Johnson har til tider gjort statsministerperioden til Cameron vanskelig, på grunn av førstnevntes personlige popularitet.
David Cameron ble gjenvalgt i vår, men har allerede annonsert at han trekker seg før perioden er omme. Den neste statsministeren kan bli Boris Johnson, som med sin popularitet er en favorittene til å ta over toryenes lederverv. - Det forutsetter imidlertid at Johnson stiller som kandidat til partiledervervet, og vinner kampen i partiet, sier Mustad til E24.
David Cameron har altså signalisert at han ikke stiller til gjenvalg ved parlamentsvalget i 2020. – Det vil imidlertid ikke føre til de store endringene i landets politikk hvis Johnson skulle bli statsminister. Med noen få unntak føres det en relativ konform politikk, hvor ulike grader av likhetsidealet råder, sier Storbritannia-forsker Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder.
– Boris Johnson er en slags blanding av Margaret Thatcher og David Cameron, men er nok hakket mer på venstresiden i partiet enn Cameron, sier Storbritannia-forsker Mustad. Thatcher fikk i sin tid kallenavnet «Jernkvinnen» grunnet hennes kompromissløse politikk og lederstil. Bildet overfor er hentet fra den britiske statsministerens Oslo-besøk i september 1986. Vår egen daværende statsminister Gro Harlem Brundtland var vert.
David Cameron og Boris Johnson har vært i tottene på hverandre siden skoledagene på den prestisjetunge kostskolen Eton. I nyere tid skal det ha brutt ut brytekamp under budsjettforhandlingene i regjeringskontorene. Historien skal ha det til at statsminister Cameron hadde et internnotat som foreslo kutt i overføringene til London. Det ville Johnson ha tak i. Det skal ha endt med at begge lå på gulvet og sloss om notatet. Hvem som vant duellen vites ikke. Svaret avhenger av hvem du stiller spørsmålet. Bildet viser en annen kamp - en rugbykamp på skoleområdet til Eton.
– Storbritannia frykter at de ved en Brexit kan falle utenfor det indre markedet i EU, og de har gjennom en årrekke sett på EU som en svært viktig handelspartner og de ønsker nok å fortsette med handel både i EU og i USA. Det britiske pundet (£) er imidlertid et så viktig nasjonalt symbol, og i tillegg en sterk valuta, at en plass i eurosonen er helt uaktuelt, sier Mustad. Han tror det blir et jevnt løp, og at det ender med at Storbritannia fortsetter å være med i EU.
Publisert:

Les kommentaren: Slaget om Storbritannia

Les også

Kraftig fall for nei-siden på ny EU-måling i Storbritannia

Les også

Denne mannen svekket pundet

Les også

Cameron: Folkeavstemning om EU 23. juni

Publisert:
Gå til e24.no