Brexit-resultatet «alle» frykter stemt ned

Nå er det klart: det britiske parlamentet ønsker ikke å forlate EU uten en ny handelsavtale. Avstemningen ga et flertall på fire stemmer mot hard brexit.

KAOS: Statsminister Theresa May har de siste dagene vært i hasteforhandlinger med EU, forsvart avtalen hun landet og sett den samme avtalen gå på et knusende nederlag i parlamentet. En forkjølt May dro selv fra debatten tidlig.
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Etter tirsdagens avstemning parlamentet ble det klart at statsminister Theresa Mays andre forsøk på å få parlamentarisk støtte til sin EU-avtale falt. Forslaget til statsministeren fikk en overvekt på 149 stemmer mot seg.

Det var dermed duket for en ny avstemning onsdag, der forslaget nesten ingen vil ha skulle opp: Nemlig brexit uten en avtale med EU.

Det resulterte i onsdagens avstemning i Underhuset av parlamentet, som endte med 4 stemmer overvekt mot en hard brexit.

– Hvis huset ikke er villig til å støtte en avtale de kommende dagene, og samtidig ikke er villig til å støtte å forlate EU 29. mars, så betyr det at det vil bli en mye lengre utsettelse av artikkel 50. Jeg mener at det ikke er rett utfall, sa hun etter onsdagens avstemning, til høylytte innvendinger fra salen.

Parlamentet stemte snere over den såkalte Malthouse-planen, som innebærer at britene følger EUs regler i tre år, mens de forhandler om en ny handelsavtale. Dette forslaget falt med 210 stemmers overvekt.

Etter avstemningen sa Labour-leder Jeremy Corbyn at ansvaret for situasjonen var Mays, og at Underhuset må ta mer kontroll over utviklingen. Samtidig går det rykter i britiske medier om at flere ministere blir å trekke seg.

Les også

Norsk næringsliv frykter hard brexit: – Vi har ingen avklaringer i boks

Kan bli utsettelse

Statsministeren stemte selv nei for å forlate EU uten en avtale, men det knappe flertallet mot hard brexit tyder på at store deler av hennes eget parti stemte annerledes.

Hard brexit er likevel ikke ute av bildet. Hvis parlamentet ikke lander på en avtale med EU før 29. mars, så vil britene automatisk forlate EU uten en handelsavtale.

Med onsdagens resultat går det mot en ny avstemning torsdag, hvor Underhuset skal stemme over en utsettelse av utmeldingen. Samtidig avhenger en utsettelse av at alle EUs land gir samtykke, og det er uklart hva planen for en eventuell utsettelsesperiode vil bli.

May sa etter avstemningen at hvis parlamentet kom frem til en avtale de nærmeste dagene, så kunne de søke om en kort, teknisk utsettelse. 30. juni ble nevnt som dato.

Umiddelbart etter avstemningen svingte pundet noe, før valutaen gikk klart opp og havnet på sitt høyeste nivå mot dollar på to uker.

EU vil ikke gi mer

Blant alternativene videre er ny folkeavstemning og nye forsøk på forhandlinger med EU. Begge er trolig avhengig av at utmeldingen utsettes.

Les også

Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

En meningsmåling fra månedsskiftet viste et marginalt flertall i befolkningen for å forbli i EU, og at 19 prosent av britene mente at å forlate EU uten en handelsavtale ville være et bra utfall.

Dagen før tirsdagens avstemning hadde statsminister Theresa May i 11 time fått EU med på å gjøre juridisk bindene endringer på brexitavtalen. Likevel var derimot ikke god nok for parlamentet. Denne avtalen var den aller siste sjansen i forhandlingene med EU, sa EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker.

Til Radio 4 sier Liz Truss (C), som er sjefsekretær i det britiske finansdepartementet, at heller ikke Mays avtale er død.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Storbritannia ett skritt nærmere stupet etter brexit-nei

  2. May gikk på nederlag – pundet bykser opp

  3. Brexit-kaoset: Sånn kan veien videre bli

  4. Britene stemte for utsettelse av brexit

  5. Stemte ned alle forslagene – igjen