Brexit-avstemninger kan skape bølger i pundet: – Alfa og omega hva man kommer frem til

Pundet har styrket seg på håp om at britene unngår en kaotisk brexit, ifølge analytiker. Tirsdag skal parlamentet etter planen stemme over Theresa Mays brexit-utkast igjen.

BREXIT-USIKKERHET: Det britiske parlamentet skal igjen stemme over avtalen om utmelding fra EU. Her statsminister Theresa May ved et møte med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i desember.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det er alfa og omega hva man kommer frem til i disse avstemningene, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

Pundet har styrket seg den siste tiden, samtidig som Storbritannias vei ut av EU fortsatt er høyst usikker. Valutabevegelsen skyldes markedets håp om at britene kan unngå å krasje ut av EU uten en avtale, mener Østnor.

Uvissheten om brexit har preget pundet i lang tid. Denne uken er det planlagt avgjørende avstemninger i det britiske parlamentet, som kan skape nye bølger i valutamarkedet.

 • Tirsdag skal parlamentet ifølge BBC igjen stemme over statsminister Theresa Mays utkast til utmeldingsavtale, som er fremforhandlet med EU. Senest i januar led May et sviende nederlag da hennes forslag ble forkastet, og det er ventet et nei til avtalen nå også.
 • Blir avtalen avvist er det lovet en ny avstemning onsdag om Storbritannia skal gå ut av EU uten noen avtale, en såkalt «hard brexit».
 • Hvis parlamentet også avviser dette alternativet er det lagt opp til en tredje avstemning torsdag om det skal bes om en utsettelse av utmeldingen. Den offisielle utmeldingsfristen er nå 29. mars.
Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

E24 (+): Syv mulige børsvinnere om handelskrigen tar slutt

Venter pund-bevegelser «uansett utfall»

Hvis Mays avtale blir akseptert tror analytikerne i Nordea at pundet vil styrkes med tre til fire prosent, og at London-børsen stiger tilsvarende, ifølge et notat.

Analytikerne tror imidlertid et mer sannsynlig utfall er at parlamentet avviser avtalen, og at brexit deretter utsettes, hvilket de tror vil gi et mer dempet utslag i markedet.

Pundet har styrket seg mot store valutaer som dollar og euro siden nyttår, i tillegg til den norske valutaen.

Et pund koster mandag ettermiddag 11,39 kroner, mens kursen var 11,01 ved årsskiftet.

Les også

Klokken tikker mot brexit – håper å sikre fisken

– Vi har sett pundet styrke seg ganske mye i det siste. Det er nok fordi man har sett at sannsynligheten for en hard brexit nok har blitt lavere, sier Østnor, som blant annet viser til hendelser som at arbeiderpartiet Labour har gått inn for en ny folkeavstemning.

– Sannsynligheten for det som blir ansett som det verste alternativet for utsiktene for britisk økonomi, nemlig en hard brexit, den sannsynligheten er litt lavere, sier valutastrategen.

Han deler Nordeas oppfatning om at en avtale vil gi et sterkere pund, men peker på at det uansett kan bli store valutasvingninger.

– Usikkerheten er utvilsomt stor. Det er klart du kommer til å se bevegelser uansett utfall, sier valutastrategen.

Les også

Brexitsamtalene fastlåst

Tror på brexit-utsettelse

I Danske Bank legger økonomene til grunn en lav sannsynlighet, kun 15 prosent, for at Theresa Mays avtaleutkast skal gå gjennom på tirsdag, ifølge et notat.

Som Nordea mener de at det er overveiende sannsynlig med et utfall der utmeldingen utsettes, men at dette allerede er bakt inn i pundkursen.

Etter nederlaget i januar har May forhandlet med EU for å kunne legge frem et forslag som er akseptabelt for parlamentet.

Ifølge NTB klarte ikke EU og Storbritannia å komme til enighet i helgens forhandlinger om brexitavtalen, og situasjonen beskrives som fastlåst.

Les også

Dette mener britene om brexit-alternativene

Les også

Hunt: EUs skyld hvis brexitforhandlingene mislykkes

Les også

Oljefondet trosser brexit-frykt: Fortsetter å satse i Storbritannia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia

Flere artikler

 1. May advarer om langvarig utsettelse

 2. – Tungt ansvar på hver og en av oss

 3. May gikk på nederlag – pundet bykser opp

 4. Professor: – May klarer ikke å rote seg ut av en hard brexit på egen hånd

 5. Avis: EU klar til å utsette brexit til 2020