Onsdag kunngjør Sveriges sentralbank rentebeslutning: Økonomer tror på tydeligere signaler om rentehopp i desember

Denne uken kan svenske Riksbanken komme med klarere signaler om kommende renteheving.

SVERIGE: Onsdag vil sentralbanksjef Stefan Ingves kunngjøre Riksbanken sin rentebeslutning og prognose.

Foto: Vilhelm Stokstad / TT NTB scanpix
Publisert:

Onsdag klokken 09.30 offentliggjør Riksbanken sin rentebeslutning, og klokken 11.00 holder riksbanksjef Stefan Ingves pressekonferanse.

Den svenske styringsrenten har vært uendret på negative 0,5 prosent siden februar 2016.

Riksbankens siste prognose i september indikerer at renten blir holdt uendret ved rentemøtet denne uken, og deretter bli satt opp med 0,25 prosent enten i desember eller februar.

Det vil bli første renteheving fra Riksbanken siden juli 2011.

Nordeas analytiker Torbjørn Isaksson tror den svenske sentralbanken vil signalisere at desember er hovedalternativet for renteheving.

– Dette kan annonseres enten muntlig i forbindelse med fremleggelsen av den pengepolitiske rapporten [onsdag journ.anm.] eller i referatet som publiseres 2. november, skriver Isaksson i et notat.

Les også

Slik vil Siv Jensen endre rentesettingen

Inflasjonen og sentralbankens forventning

Sjeføkonom Anna Breman i Swedbank i Sverige mener at det er muligheter for renteøkning allerede i år så lenge inflasjonen utvikler seg som Riksbanken forventer, skriver Bloomberg.

– Når styret kunngjør sin rentebeslutning, kan de prøve å forberede markedet på at det vil komme en renteøkning kommer i desember, sier Breman i en telefonintervju.

Svensk økonomi har i lengre tid viset en sterk utvikling, og inflasjonen er nær målet på to prosent. Men den underliggende inflasjonen har utviklet seg svakere enn Riksbanken ventet, ifølge Riksbankens siste pengepolitiske rapport fra september.

Les også

Nytt rentehopp først på nyåret

Ser økt sannsynlighet for renteøkning i desember

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken skriver i mandagens morgenrapport at siden Riksbankens forrige rentemøte har utviklingen i svensk økonomi vært «godt i tråd med sentralbankens prognoser».

– Inflasjonen i september var en del sterkere enn markedsforventningen, men i tråd med Riksbankens forventning, skriver Due-Andresen.

I Handelsbanken i Sverige holder analytikerne en knapp på at rentehevingen kommer først i februar neste år, men etter å ha sett inflasjonstallene for september, mener de at Riksbanken i sin prognose trolig vil signalisere økt sannsynlighet for renteøkning i desember.

– Tross alt synes styret nå veldig overbevist om å gjennomføre en første renteøkning, så hvorfor ikke få det gjort og være ferdig med det, skriver seniorøkonom Johan Løf i en kommentar.

Les også

Sterkeste krone på over ett år

Les også

Trump om sentralbanken: – Min største trussel

Les også

Svakeste vekst i Kina siden finanskrisen

Her kan du lese mer om