Dobbel usikkerhet gir børsras for greske banker

Stemningen i banksektoren er igjen elendig torsdag. Og for greske banker ulmer også økt politisk uro.

TRØBBEL: Prisingen på greske bankaksjer har blitt betydelig redusert så langt i år. Bakteppet er økt usikkerhet i den europeiske banksektoren og muligheter for en ny gresk gjeldskrise.
Publisert: Publisert:

De europeiske bankaksjene får igjen børsjuling i dagens handel.

Mer enn en tidel av markedsverdien til den franske storbanken Societe Generale er visket vekk på noen timer, etter fremleggelse av kvartalstall på morgenkvisten. Tyske Deutsche Bank har lenge vært i pessimistenes søkelys, og aksjen faller igjen over åtte prosent.

Les også

Bankaksjer faller kraftig: – Minner veldig om det som skjedde under finanskrisen

Verst ser det imidlertid ut til å gå for de greske bankene. Finanssektoren i Aten er rammet av en dobbel negativ effekt:

Investorene uroer seg ikke bare over usikkerhetsmomentene som er relatert til den europeiske banksektoren generelt, men også over forhold knyttet til den greske økonomien, politikken og landets samarbeid med sine långivere.

– Vi har kommet til et nytt nivå i det greske dramaet, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24.

Torsdag i 13.30-tiden har den greske bankindeksen falt over 16 prosent for dagen, og dermed er den nesten ned 50 prosent den siste uken.

Slik ser det ut for bankene i Aten i dagens handel og den siste uken:

Mål låne for å betale regninger

– Det som skjer nå, er at Syriza har problemer med å få gjennom de nødvendige reformene som kreves for å sikre nye penger fra EU, oppsummerer Andreassen.

URO: Reformene som skal innføres i Hellas har møtt betydelig motstand

Han mener at den greske forhandlingsposisjonen har en «grunnleggende akilleshæl», i form av at den greske staten har negativ kontantstrøm selv før betaling av renter.

I KNIPE: Den greske statsministeren Alexis Tsipras må blidgjøre både opposisjonen, velgerne og landets långivere.

Dette medfører at staten må låne penger for å betale sine regninger, og det i en periode der de ikke kan låne i det åpne markedet. De er dermed i praksis avhengige av sine europeiske kollegaer.

Les også

Tsipras: – Hellas vil ikke akseptere urimelige krav

Andreassen mener at politikerne i Aten kommer til å måtte jenke seg, og at en løsning eventuelt kan være en gresk samlingsregjering.

– Poenget er at alle landene som prøver å gjøre opprør, er avhengige av overføringer. Dermed kan de slite så mye de vil i lenkene, men til sist må de gjøre som Brussel sier, mener sjeføkonomen.

– Betydelig halerisiko

Blant dem som tror at det brygger opp til en ny storm rundt situasjonen i Hellas, er den amerikanske statsviteren Ian Bremmer, som leder det politiske risikobyrået Eurasia Group.

Han mener også at en ny Hellas-krise vil bli mye vanskeligere å løse enn tidligere, og viser blant annet til flyktningutfordringene i Europa. Bremmer tror også at det kan bli nyvalg i Aten, som han åpner for at sittende statsminister Alexis Tsipras kan vinne.

– Økonomien kommer ikke til å bli lettere for Tsipras. Den greske regjeringen har implementert store kutt allerede, og omfanget som er på vei idet vi nærmer oss sommeren vil bare vokse, skriver han i en epost til E24.

Les også

Hellas kutter milliarder i 2016-budsjett

Han tror den umiddelbare smittefaren fra en ny gresk krise er begrenset, men at det kommer til å kreve enormt med tid og politisk innsats – og at det vil føre til at andre land tenker på sine egne ønsker om å bryte ut.

– Når vi ser fremover, er det fortsatt betydelig halerisiko i den europeiske horisonten, skriver Bremmer.

Les også

Tjente penger på finanskrisen, nå vedder han mot Kina

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

Les også

2016: Brutalt, men med sine lyspunkter

Publisert:

Her kan du lese mer om