Nordkoreansk general legger frem angrepsplan: Børsnedgang i Asia

Nord-Korea hevder landet vil ferdigstille planen om å angripe farvann nær den amerikanske militærbasen Guam i midten av august.

BASE: Nord-Korea hevder de vil fullføre planen om et angrep nær Guam i løpet av midten av august.

Foto: Haven Daley AP
 • Sigrid Moe
 • NTB
Publisert:,

Spenningen mellom USA og Nord-Korea har tiltatt den siste tiden, og det ser investorene.

Slik ser de store indeksene ut ti minutter over 06 norsk tid:

 • Nikkei i Japan ned 0,16 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 1,62 prosent
 • Shanghai ned 1,06 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,09 prosent
 • ASX 200 i Australia opp 0,04 prosent.

– Situasjonen i Nord-Korea er fremdeles ustabil, og investorer prøver å kontrollere risikoen og ta profitten etter oppgangen, sier Sam Chi Yung, strateg ved South China Financial Holdings i Hongkong til Bloomberg.

Men noe av nedgangen har blitt forsterket av at handelsvolumet har gått ned på grunn av ferie, forklarer Rob Carnell ved ING til Marketwatch.

Les også

Derfor reagerer markedene på Korea-trusselen: – Høyere sannsynlighet for et veldig dårlig scenario

Angrep

Ordkrigen mellom Nord-Korea og USA har fortsatt i natt. Planen til Nord-Korea skal nå være å gjennomføre et rakettangrep mot stillehavsøya Guam, der USA har en militærbase. Planen skal være klar rundt midten av inneværende måned for så å avvente ytterligere beskjeder fra forsvarsledelsen.

– Det er ikke mulig å føre dialog med en type som er så blottet for fornuft. Det eneste språket han forstår, er ren makt, sa general Kim Rak-gyom i den nordkoreanske hæren, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Tidligere har USAs president Donald Trump sagt at om Nord-Korea fortsetter å true USA, vil landet bli møtt med «ild og vrede som verden aldri før har sett».

– Trump kom med masse nonsens om ild og vrede og ser ikke ut til å ha forstått alvoret i den pågående situasjonen, sa Kim.

Generalen sa at de planlegger å avfyre fire Hwasong 12-raketter over Japan. Planen er at de skal treffe sjøen rundt 3–4 mil unna det amerikanske territoriet på Guam.

– Nord-Korea vil tape

Det planlagte angrepet blir sendt til landets leder Kim Jong-un for vurdering som en «viktig advarsel til USA», heter det i kunngjøringen fra den nordkoreanske hæren.

Nord-Korea bør stoppe sin overveielse av handlinger som vil lede til «slutten på regimet og ødeleggelse av dets folk», sa USAs forsvarsminister Jim Mattis i en uttalelse onsdag kveld.

– Selv om vårt utenriksdepartement gjør alt de kan for å løse denne globale trusselen med diplomatiske virkemidler, må det gjøres klart at de alliertes militære kombinert har de mest nøyaktige, innøvde og robuste defensive og militære evnene i verden, heter det videre.

Mattis sa videre at Nord-Korea vil tape ethvert våpenkappløp eller konflikt landet setter i gang.

Bekymret

Uttalelsene fra Nord-Korea natt til torsdag er det siste i ordkrigen mellom landene denne uken, og har fått flere statsoverhoder og ledere verden over til å mane partene til ro.

FNs generalsekretær António Guterres sier han er bekymret over den stadig mer konfronterende retorikken, og han oppfordrer partene til å finne en løsning. Sikkerhetsrådet ber på sin side alle land følge opp de skjerpede sanksjonene mot Nord-Korea som nylig ble vedtatt.

Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner, oppfordrer til tilbakeholdenhet, mens Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel kritiserte den amerikanske presidentens ordvalg.

Frankrike på sin side roser Trumps «besluttsomme» opptreden.

Les også

Eskaleringen som sender markedene i rødt

Les også

Trump og Moon samstemt om Nord-Korea-trussel

Les også

Russland erklærer full handelskrig: – Er nok en del selskaper som driver intens risikovurdering nå

Her kan du lese mer om

 1. Nord-Korea
 2. USA
 3. Donald Trump

Flere artikler

 1. Nord-Korea sikter seg inn mot amerikanske Guam

 2. – Må eskalere for at markedet skal reagere mer

 3. Diplomatisk berg-og-dal-bane førte fram til toppmøtet i Singapore

 4. Annonsørinnhold

 5. Eskaleringen som sender markedene i rødt

 6. – Konflikten må eskalere for å gi varige markedsutslag