Putin beordrer økte gassleveranser til Europa fra november

Russlands president Vladimir Putin har gitt statseide Gazprom ordre om å øke forsyningen av naturgass til Europa i løpet av november.

Russlands president Vladimir Putin beordrer nå Gazprom om å øke gassforsyningene til Europa snarest mulig.
Publisert: Publisert:

Økningen i forsyninger skal skje så snart Russland har fylt opp sine egne lagre, melder statlige medier.

Gazprom-sjefen Aleksej Miller sier selskapet kan øke leveransene fra og med 8. november. Statlige medier hyller Putin som Europas redningsmann idet kontinentet strever med enorm vekst i gassprisene.

Det er en kuvending for presidenten, som gjentatte ganger har uttalt at Russland allerede leverer mer gass til Europa enn kontraktene krever.

Les også

Den globale energikrisen enkelt forklart

De europeiske landene blir stadig mer avhengig av gassimport fra Russland, fordi produksjonen av gass i landene er nedadgående.

Landet har blitt beskyldt for å strupe gassprisene i påvente av klarsignal til det politisk omstridte gassrøret Nord Stream 2 som går fra Russland til Tyskland. Påstandene har blitt avvist av myndighetene, og Putin har skyldt på grunnleggende svakheter i forsyningssystemet.

I starten av oktober uttalte Putin, ifølge flere medier, at Russland sto klar til å stabilisere globale energipriser.

Les også

Gassprisene fortsetter oppover: – Desperat etterspørsel etter norsk gasseksport

EU-kommisjonen har tidligere uttalt at de vil ta grep etter ekstreme energipriser. Unionen ville bruke en ny verktøykasse for å dempe uroen utløst av de høye energiprisene. Forutsetningen var at tiltakene ikke kommer i konflikt med konkurransereglene i unionen.

Publisert:

Her kan du lese mer om