Norske skip går veldig nær Jemen

Hovedleden for internasjonal skipstrafikk går bare kilometer sør for krigsområdene på den Arabiske halvøy.

ENDER HER: Suez-kanalen er hovedmålet for skip som krysser gjennom Adenbukten og Rødehavet. Kanalen gjør at verdens skipsfart ikke trenger å seile rundt Afrika.

NTB Scanpix / Google Maps
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

– Vi har ikke fått meldinger om at norskeide skip er direkte berørt av uroen i Jemen, og det er ikke mye norsk skipstrafikk dit. Hovedleden for skipstrafikk mellom Europa og Asia går et stykke utenfor Jemen, og de fleste skip ikke går inn i jemenittisk farvann. Men vi følger selvsagt med, sier avdelingsdirektør Haakon Svane i Norges Rederiforbund til E24.

Krisen i Jemen nådde torsdag et nytt nivå da kampfly fra nabolandet Saudi-Arabia angrep mål inne i Jemen. Saudi-Arabia skal ha forankret angrepet hos sin allierte USA, og i tillegg fått direkte hjelp av personell og materiell fra Marokko, Jordan, Sudan, Kuwait, De forente arabiske emirater, Qatar og Bahrain.

Les også

Saudi-Arabia angriper mål i Jemen

Aden ligger rundt 100 kilometer nord for den internasjonale skipsleden som går gjennom Adenbukta, videre inn i Rødehavet og opp til Suez-kanalen.

Google Maps

Oljeprisen stiger

Saudi-Arabia skal ha mobilisert 150.000 mann og satt inn 100 kampfly, melder CNN.

Iran har på sin side gitt støtte til opprørsgruppen i Jemen, som i februar satte president Abed Rabbo Mansour Hadi i husarrest. Hadi klarte siden å flykte, og tok tilhold i kystbyen Aden. Natt til torsdag er det rapportert om kamper på den internasjonale flyplassen i Aden.

Les også

– En storkrig i dette området vil være katastrofalt

Frykten for at konflikten skal eskalere har sendt oljeprisen kraftig opp det siste døgnet. Ved lunsjtider torsdag omsettes et fat nordsjøolje for 58,50 dollar, drøyt 3 dollar høyere enn for et døgn siden. Likedan har den norske kronen styrket seg mot mange andre valuta.

– Urovekkende

Aden ligger rundt 100 kilometer nord for den internasjonale skipsleden som går gjennom Adenbukta, videre inn i Rødehavet og opp til Suez-kanalen.

Svane har også fått rapporter om at opprørerne har tatt over den militære flyplassen i Aden, og at det kjempes om kontroll over den sivile flyplassen, som er stengt.

– Det som skjer i området er urovekkende, og situasjonen er uavklart. Vi følger situasjonen nøye, og gir fortløpende råd til norske rederier ved behov.

På andre siden av Adenbukta ligger Somalia, hvor skipspirater i årevis har utgjort en trussel for norske og internasjonale skip på vei til eller fra Asia.

Svane opplyser at det ikke vil bli stans i skipstrafikken fordi det er bråk i Jemen. Som følge av pirattrusselen, er det allerede konvoier gjennom Adenbukta.

– Norske skip på vei gjennom dette området går allerede på et forhøyet sikringsnivå gitt pirattrusselen. Dette er også et område som voktes av krigsskip fra mange forskjellige land, sier Svane.

Hvert år går rundt 20.000 større handelsskip gjennom Adenbukta på til og fra Rødehavet og Suezkanalen. Svane sier til E24 av rundt 1.000 av disse skipene er norskeide.

Allerede høy beredskap

Hos rederiet Wilh. Wilhelmsen operer de 140 skip, hvorav mange jevnlig går gjennom Suezkanalen og Adenbukta.

ENDER HER: Suez-kanalen er hovedmålet for skip som krysser gjennom Adenbukten og Rødehavet. Kanalen gjør at verdens skipsfart ikke trenger å seile rundt Afrika.

– Akkurat nå har vi et skip på vei opp mot Suezkanalen, og et skip lenger ute på vei inn i området, sier kommunikasjonssjef Benedicte Teigen Gude i Wilhelmsen til E24.

Hun sier krigen i Jemen foreløpig ikke har påvirket rederiets drift.

– Vi følger til enhver tid de råd vi får fra skipenes flaggstater, i tillegg til våre egne sikkerhetsvurderinger. Våre skip har allerede en forhøyet beredskap i dette området, som følge av kapringsfaren fra Somalia, sier Gude.

Les også

Jemen risikerer full borgerkrig

Les også

Iran fordømmer saudiarabiske angrep i Jemen

Les også

Opprørsstyrkene nærmer seg Jemens president

Publisert:

Flere artikler

  1. FN evakuerer ansatte fra Jemen

  2. Saudi-Arabia angriper mål i Jemen

  3. Flyangrep nær presidentpalass i Jemens hovedstad

  4. Opprørsstyrkene nærmer seg Jemens president

  5. – En storkrig i dette området vil være katastrofalt