Historisk Clinton klar for duell mot Trump

Hillary Clinton innkasserte tirsdag kveld seieren i Det demokratiske partiets nominasjonsvalg. – En milepæl, sa 68-åringen som kan bli USAs første kvinnelige president.

BLIR HISTORISK: Dersom Hillary Clinton vinner valget blir hun USAs første kvinnelige president. Hun og ektemannen Bill blir også det første ekteparet hvor begge har vært president.
Publisert:

Det ennå ikke hogget i stein at Clinton blir presidentkandidaten som skal kjempe mot Republikanernes Donald Trump i høst. Men i tirsdagens valgrunde ser hun ut til å ta de siste stegene hun trenger for å sikre seg støtte fra nok delegater til partiets landsmøte.

– Takket være dere har vi nådd en milepæl. For første gang i nasjonens historie er en kvinne nominert av ett av de store partiene, sa Clinton til sine tilhengere i Brooklyn, New York.

Flere medier utpekte Clinton tidlig som vinner i New Jersey, mens hun også ligger an til å vinne i Montana, New Mexico og South Dakota.

Bernie Sanders vinner North Dakota, mens kronjuvelen California, med hele 546 demokratiske delegater, lar vente på seg.

Allerede mandag utpekte AP og CBS Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat, basert på landsmøtedelegatene hun har sikret seg i valget, samt superdelegater i partiet som har uttalt at de vil støtte den tidligere utenriksministeren. Fortsatt dreier spenningen seg om hvorvidt Clinton kan sikre et tilstrekkelig antall forpliktede delegater i løpet av tirsdagens nominasjonsvalg.

Utfordreren Bernie Sanders har sverget å fortsette valgkampen fram til landsmøtet 25. juli, men det var tydelig at Clinton mener han nå kan gi opp.

– Jeg vil gratulere Bernie Sanders med en ekstraordinær valgkamp, sa hun.

Soleklar Trump-seier

Etter den foreløpige opptellingen av stemmene i nominasjonsvalget i New Jersey ligger Trumpan til en klar seier i delstaten, og han har allerede sikret seg minst 95 forpliktede delegater, ifølge nyhetsbyrået APs tall.

Dermed har den kontroversielle eiendomsmogulen sikret seg støtte fra de 1.237 delegatene han trenger for å bli valgt som presidentkandidat ved Republikanernes landsmøte i juli.

– Vi har fått flere stemmer i nominasjonsvalgene enn noen andre kandidater i Det republikanske partiets historie, fastslo Trump da han inntok talerstolen under sin valgvake i Briarcliff Manor i New York – omtrent en time før det var endelig fastslått at han har sikret nominasjonen.

KAMPEN ER KLAR: Trolig blir det Donald Trump mot Hillary Clinton i høstens amerikanske presidentvalg.

Seier på seier

Trump plukket som ventet flere seire i tirsdagens nominasjonsvalg. New Jersey, South Dakota og New Mexico kom som perler på en snor, og også i Montana lå han an til seier ved 4.15-tiden natt til onsdag norsk tid.

I USAs mest folkerike delstat, California, stenger stemmelokalene først klokken 5 norsk tid.

– Jeg vil takke menneskene i Montana, South Dakota, New Mexico, California og New Jersey. Sammen har vi oppnådd det ingen trodde vi kunne få til, sa Trump til sine tilhengere.

Nytt kapittel

Mangemilliardæren har i realiteten ikke hatt noen utfordrere om presidentkandidaturet i Det republikanske partiet på lang tid. Ted Cruz og John Kasich, som velgerne i de ulike delstatene fortsatt kan stemme på, var de siste som trakk seg i mai.

Under talen kritiserte han Hillary Clinton, som etter all sannsynlighet blir hans utfordrer i presidentvalget i høst, og den sittende presidenten Barack Obama. Samtidig tok han til orde for å samle Det republikanske partiet i forkant av landsmøtet og valgkampen som venter.

– Nå lukker vi ett kapittel i historien og åpner et nytt. Vi skal få til endring – ikke Obama-endring, men ordentlig endring. Jeg skal gjøre dere stolte av vårt parti og vår bevegelse, sa Trump.

Les også

Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Les også

Clinton slår Sanders i Puerto Rico

Les også

Trump vil skrote Parisavtalen og satse på kull

Publisert: