Finlands finansminister: Brexit blir så smertefull at ingen vil følge britene

Petteri Orpo tror ikke at Storbritannia vil fremstå som et eksempel på at det går an å forlate EU. Han tror det blir motsatt.

TROR IKKE PÅ FLERE: Finlands finansminister Petteri Orpo, som også er leder av det liberalkonservative Samlingspartiet, tror ikke det vil bli flere som følger Storbritannia ut av EU. Til høyre: Britenes statsminister Theresa May i det hun forlater et EU-møte.

Foto: Reuters
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Denne skilsmissen, etter 40 års ekteskap, vil bli så smertefull at det ingen vil ønske å gjøre det samme, sier den finske finansministeren Petteri Orpo til Bloomberg.

– Jeg tror det vil bli et eksempel ingen vi lfølge, legger han til.

Han mener at Storbritannias avgjørelse om å forlate EU har skapt et enda sterkere samhold blant de 27 landene som blir i unionen.

– Hvis denne stemningen fortsetter, så vil det bringe Europa fremover, sier den liberalkonservative politikeren.

Utfrysing

Brexit er i ferd med å bli vanskeligere britene, skal man tro et internt notat som Financial Times fikk tilgang til. Det viser hvordan Brussel er i gang med fryse ut britiske selskaper, som stenges ute fra kontrakter i EU-systemet.

Petteri Orpo

Foto: Reuters

Kommisjonens toppledere skal ha beskrevet hvordan Storbritannia i praksis vil miste innflytelse, selv om de fortsatt beholder de juridiske rettighetene og forpliktelsene et formelt medlemskap gir frem til brexit er en realitet om to år.

Storbritannia startet den formelle prosessen med å melde seg ut av EU i slutten av mars, og det er ingen som vet hva kostnaden av skilsmissen blir for EU eller Storbritannia.

– Utviklingen av EU skal ikke sakke farten på grunn av brexit. Vi skal gjøre det motsatte og jobbe enda hardere, sier Orpo til Bloomberg.

Les også

EU: Brexit-forhandlinger først etter nyvalget

Oppgjør

Men praten om penger kom fort.

EU-ledere har uttalt at britene må belage seg på å betale inntil 50 milliarder pund som oppgjør for utestående forpliktelser til EU.

En komité i overhuset i det britiske parlamentet har slått fast at de ikke juridisk forpliktet til å betale noe som helst til Brussel som følge av EU-utmeldingen.

Og britene har på sin side regnet på hva EU må betale dem.

Ifølge The Telegraph anslår tjenestepersoner i staten, som ikke er navngitt, at Storbritannia har krav på ni milliarder pund som i dag står plassert i Den europeiske investeringsbanken (EIB).

En annen analyse viser ifølge avisen at kan Storbritannia i tillegg kan ha krav på utbetalinger fra eiendomsplasseringer og andre investeringer på inntil 14 milliarder pund.

VALGKAMP: Storbritannias statsminister mener at valget gir britene en mulighet til å gi henne ytterligere støtte i brexit-forhandlingene.

Foto: Andrew Yates Reuters

Forsinkede forhandlinger

Men forhandlingene om resultatet av utmeldingen har ikke ennå begynt, og det er allerede trolig at de vil bli forsinket.

For Storbritannias statsminister Theresa May sa tidligere denne uken at det blir nyvalg den 8. juni.

En av fordelene May får ved å vinne et slikt valg, er ifølge ekspertene at hun vil ha langt større ryggdekning fra folket i forhandlingene.

– Hver stemme på de konservative vil gjøre meg sterkere når jeg forhandler for Storbritannia med statsministrene, presidentene og kanslerne i EU. Hver stemme på de konservative vil bety at vi kan holde oss til planen om å gjøre Storbritannia sterkere, og ta de rette, langsiktige avgjørelsene for en sikrere fremtid, sa May i en tale i forbindelse med annonseringen av valget.

Les også

Storavis: EU i gang med å fryse ut Storbritannia

Les også

Årets sterkeste pund etter utlysing av nyvalg i Storbritannia

Les også

Saftige lønnskutt for britiske fondssjefer

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Finland
 3. Storbritannia
 4. EU

Flere artikler

 1. Nå vil britene kreve skilsmisse-penger av EU

 2. Storavis: EU i gang med å fryse ut Storbritannia

 3. Dette skjer når Storbritannia setter i gang brexit

 4. Annonsørinnhold

 5. Brexit-limbo etter sjokkvalget

 6. EU-kommisjonens president: – Brexit-regningen vil bli veldig heftig