EU frykter at ubalanse i svensk økonomi skal spre seg

Svenske boliger er overpriset, advarer EU-kommisjonen. Sprekker boligboblen, kan det smitte over på nabolandene. 

REKORD: I Stockholm sentrum måtte du i januar ut med over 94.000 svenske kroner per kvadratmeter.

Foto: Jonathan Nackstrand AFP
 • Geir Molnes
 • NTB
Publisert: Publisert:

Svenske boligpriser har fortsatt å stige, selv om de allerede er for høye. Samtidig fortsetter svenske husholdninger å øke gjelden. Det er en skummel oppskrift, advarer EU-kommisjonen i en ny rapport om svensk økonomi.

Faren er det EU-kommisjonen kaller en «uryddig korreksjon» i boligprisene.

Sprekker boblen, kan problemene smitte over på nabolandene fordi svenske bankkonserner er en viktig del av banksystemet i hele Norden og Baltikum.

Voldsom prisutvikling

Nylig ble det satt ny prisrekord for leiligheter i hovedstaden Stockholm. I januar var kvadratmeterprisen for sentrumsboliger på 94.000 svenske kroner, eller rundt 88.300 norske kroner.

I mai i fjor skrev E24 om at boligprisene i Sverige var i ferd med å løpe løpsk. Men i juni ble lånekravene skjerpet, som resulterte i det største boligprisfallet i Sverige siden finanskrisen.

Men høstens bekymringer er nå over for boligkjøperne i landet, som igjen opplever stor prisvekst.

Svensk sjeføkonom frykter ikke boligboble

Sjeføkonom Annika Winsth i Nordea Markets i Sverige er ikke bekymret for at svenskene styrer mot en boligboble.

Sjeføkonom Annika Winsth i svenske Nordea.

Nordea

– Svenske husholdninger har det ganske bra i dag. Lånebyrden er høy, men samtidig er sparingen historisk høy. Det er mange faktorer som kan forklare den utviklingen vi har hatt, sier Winsth til E24.

Hun viser til at gjeldsgraden for svenske boligeiere er i fred med å stabilisere seg, og at ledigheten er lav.

Likevel mener hun det er unødvendig for Sverige å operere med en negativ styringsrente på minus 0,5 prosent.

– Personlig skulle jeg ønske at Riksbanken ikke førte en så ekspansiv finanspolitikk. Jeg mener nullrente hadde vært tilstrekkelig, sier hun.

Sjeføkonomen forventer ikke det vil skje store endringer i det finansielle lavrentemiljøet med det første, blant annet grunnet en aldrende befolkning.

– Jeg tror ikke det vil skje noe på hjemmebane som vil skape en boligboble, men hvis det skjer en stor negativ utvikling internasjonalt, vil vi bli rammet av det, sier Winsth.

Ønsker norsk tiltak for unge boligkjøpere

Sjeføkonomen er imidlertid bekymret for de unge i landet som enten sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, eller som må ta for stor finansiell risiko ved å gjøre det.

Hun mener det norske tiltaket med boligsparing for ungdom (BSU), som gir fradrag på skatten, er fornuftig. Hun skulle gjerne sett at svenskene innførte det samme.

Les også

Sveriges sentralbank, fra «hauk» til minusrente: – En ekstrem politikk

– Den løsningen er god for å hjelpe unge inn på boligmarkedet. Risikoen er at vi nå får et delt boligmarked, der bare dem med rike foreldre klarer å komme seg inn på markedet. Det er ikke riktig at unge, med usikker tilknytning til arbeidsmarkedet, må ta så stor risiko som de gjør i dag, sier Winsth.

Norge har høyest boligprisvekst i Norden

Norge har passert Sverige, og er landet med den største boligprisveksten i Norden. Medvirkende årsak til dette er flere rentekutt fra Norges Bank. Siden inngangen til 2014 er styringsrenten ned fra 1,5 til 0,5 prosent.

Dette var med på å drive prisene på norske boliger opp med heftige 12,8 prosent på landsbasis i 2016. At Norge hadde høyere prisvekst enn Sverige i 2016 trenger imidlertid ikke bety at risikoen for boligsmell er større her til lands.

– Det forteller meg at vi fortsatt er inne i en periode hvor rentekuttene fra 2014 virker, mens det i Sverige er en lengre stund sidene rentene ble kuttet. Norge er i en forskjellig situasjon enn Sverige, sa sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til E24 om boligprisutviklingen i januar.

Les også

Uventet sterk temperaturmåler i eurosonen

Les også

Ny prisrekord i Stockholm

Les også

– Fra dette perspektivet er boligprisene i Oslo lave

Les også

Her finner du verdens dyreste husleie

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Sverige
 2. Boligmarkedet
 3. EU
 4. Bolig

Flere artikler

 1. Norge med villest boligprisvekst i Norden

 2. Vi deler boligprisfallet med svenskene. Eksperter tror de vet hvorfor

 3. Ny prisrekord i Stockholm

 4. Boligforsker: Den kraftige prisveksten er logisk

 5. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå