Tidligere Deutsche Bank-sjefer blandes inn i konkurrentens regnskapsjuks

Seks nåværende og tidligere sjefer i Deutsche Bank må møte i retten, tiltalt for å ha hjulpet konkurrenten Monte dei Paschi med å  forfalske regnskap og manipulere markedet.

NEDBØR: Den tyske storbanken Deutsche Bank er i krise. Det samme gjelder konkurrenten Monte dei Paschi di Siena.
  • Linn Johansen
Publisert:

Det skriver avisen Bloomberg.

Saken fører seg inn i rekken av nedturer for Deutsche Bank som nå jobber på spreng for å berolige sine kunder og forsikre om at de er betalingsdyktige.

Anklagene bygger på to derivattransaksjoner som Monte dei Paschi di Siena arrangerte med Deutsche Bank og Nomura. Transaksjonene gjorde det mulig for Monte dei Paschi å dekke over tap og skjule dem for tilsynsmyndighetene, skriver CNBC.

Dekket over i fire år

Regnskapsjukset skal ha skjedd fra 2008 til 2012. Siden den gang har Monte dei Paschi måttet hente inn flere milliarder euro nye penger. I sommer konkluderte EUs bankmyndighet med at storbanken er dårligst rustet mot krise.

Les også

Italiensk byråkrat om landets banker: «Det er en epidemi, og Italia er den pasienten som er sykest»

Totalt 13 personer er tiltalt i saken, hvorav seks har vært ansatt i Deutsche Bank. Blant dem er bankens tidligere sjef for formuesforvaltning, Michele Faissola, samt de tidligere lederne Giuseppe Mussari, Antonio Vigni og Gianluca Baldassarri.

Også det japanske verdipapirforetaket Nomura er involvert i saken. De skal ha gjennomført en lignende derivattransaksjon.

Alle de involverte nekter straffskyld.

– Vi vil legge frem forsvaret vårt i retten og har ingen ytterligere kommentarer i dag, skriver en representant fra Deutsche Bank til Bloomberg.

VERDENS ELDSTE: ...men nå sliter storbanken Monte dei Paschi di Siena.

– Jeg er overbevist om at saken vil vise at Nomura ikke har noe ansvar for Monte dei Paschis falske regnskap, sier advokat Guido Alleva som representerer Nomua.

Sliter

Deutsche Bank har 3900 ansatte i Italia, og hadde i fjor en omsetning på 1,05 milliarder euro.

I juni slo det internasjonale pengefondet IMF fast at Deutsche Bank utgjør den største trusselen mot finansiell stabilitet. Banken fikk også stryk i en stresstest gjennomført av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

I midten av september ble det kjent at Amerikanske myndigheter saksøker banken for 14 milliarder dollar som følge av bankens salg og markedsføring av kredittderivater før finanskrisen.

Da nyhetsbyrået AFP fredag meldte at banken nærmer seg et forlik med amerikanske myndigheter på et betydelig lavere beløp, nærmere bestemt 5,4 milliarder dollar, steg aksjekursen raskt med 14 prosent i New York.

Blant verstingene

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole sa i september til E24 at Deutsche Bank var blant en håndfull verstinger før Finanskrisen.

Les også

Deutsche Banks krise: Derfor blir storbanken saksøkt av USA

– De feilinformerte kundene sine, og de feilinformerte myndighetene om egen soliditet og den finansielle situasjonen, sier Grytten.

Flere andre banker har måttet punge ut allerede, men Deutsche Bank skiller seg ut fordi banken allerede sliter økonomisk og har en rekke andre saken hengende over seg.

Banken blir blant annet gransket for valutamanipulasjon, deler av sin virksomhet innen råvarer og milliardoverføringer banken har sendt fra Russland.

– Det begynner å bli mange saker på dem. De har ødelagt veldig mye for seg selv de siste årene, sier Grytten.

Les også

Disse avgjør Deutsche Banks skjebne

Les også

9.600 må gå i Tysklands nest største bank

Les også

DNB er mer verdt enn Deutsche Bank

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Deutsche Bank
  2. Italia
  3. Bank

Flere artikler

  1. Økonomiministeren om Deutsche Bank-brev: – Jeg vet ikke om jeg skal le eller bli forbanna

  2. Derfor blir storbanken saksøkt av USA

  3. Verdens eldste bank trenger 80 milliarder

  4. Krisemøte i verdens eldste bank etter Renzis valgnederlag

  5. Dramatisk redningsaksjon for verdens eldste bank