Dette skjer denne uken: Rentemøte, krisepakke og smitteutvikling
EU skal diskutere krisepakke, Norge og Storbritannia har rentemøte, og USA og Kina legger frem tall for detaljhandel og industriell produksjon. – Det mest spennende er likevel smitteutviklingen i USA.
RENTEMØTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen avholder torsdag rentemøte.
Torsdag 18. juni holder Norges Bank rentemøte. Sett med norske øyne, er nok dette den viktigste hendelsen denne uken.
– Det mest interessante er å se om de har blitt mer optimistiske, sier Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management.
Han mener mye tyder på at Norges Bank vil ha mindre dystre fremtidsutsikter enn tidligere.
– Arbeidsledigheten har falt raskere enn forventet, oljeprisen er høyere enn fryktet, statistikk over kortbruk viser at nordmenn handler mer enn forventet og boligmarkedet går godt.
Bruce spår at selv om Norges Bank skulle være mer optimistiske, vil de ikke foreta endringer i prognosen de la frem i mai.
– Bildet er enda usikkert, så jeg tror ikke det vil bli gitt noen ytterligere stimulanser.
Det er seniorøkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, enig i.
– Normalt er man alltid spent på junimøtene til Norges Bank hvor de legger frem ny rapport. Men i år satte de renten til null prosent i mai, varslet at dette var rentebunnen, og signaliserte samtidig at renten mest sannsynlig blir liggende på null prosent de neste årene, sier Gonsholt Hov.
– Handelsbanken tror ikke Norges Bank har endret oppfatning allerede nå, og ser for oss at rentebanen blir den samme som i mai.
Rekordstort BNP-fall i Storbritannia i april
– Storbritannia vil holde renten på null prosent
Det er ikke bare i Norge det holdes rentemøte denne uken. Bank of England skal også legge frem sin rentepolitikk på torsdag. I likhet med Norges Bank har de også satt renten til null prosent, som er et rekordlavt nivå for landet.
– Det har kommet signaler fra Bank of England om at de vil vurdere å senke renten ytterligere, forteller Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB.
– Men Andy Haldane, sjeføkonom i Bank of England, har sagt at det er én ting å vurdere noe og en helt annen ting å gjøre det, legger hun til.
DNB tror ikke at renten blir kuttet og spår at sentralbanken vil kjøpe flere verdipapirer.
Det er de ikke alene om. Både Nordeas Bruce og Handelsbankens Gonsholt Hov tror at Den britiske sentralbanken vil beholde renten på null prosent og gjøre et større oppkjøp av obligasjoner.
Sjeføkonom i Bank of England, Andy Haldane.
Venter økte detaljhandelstall i USA
På tirsdag legger USA frem mai-tall på industriproduksjon og detaljhandel. Haugland mener det blir interessant å se utviklingen fra mars til mai.
– I mars hadde detaljhandelen i USA en nedgang på 15 prosent. DNB tror at denne vil være opp rundt fem prosent i mai.
USAs rapporter vil gi en indikasjon på hvor raskt oppgangen i forbruket kommer, noe som er svært usikkert. Derfor er disse tallene spennende, mener Haugland.
Nordeas Bruce mener at de aller viktigste tallene fra USA likevel vil være oversikten over antall smittede nå som samfunnet har åpnet mer opp i USA. Han tror at markedet vil være aller mest opptatt av disse tallene selv om de andre rapportene også er interessante.
– Dersom smitteraten har økt, kan det bli aktuelt med en ny nedstenging av samfunnet, selv om president Trump har uttalt at han er imot det.
– Øker antall smittede, vil innbyggerne antagelig bli mer forsiktige og handle mindre og dette vil ramme økonomien, sier Bruce.
Venter ny gjeldsrekord i USA i 2023
– Kinas tall indikerer hva vi kan forvente
Tidlig mandag morgen norsk tid kom det tall fra Kina over investeringer, industriproduksjon og detaljhandel.
– Kinas tall er mer interessante enn tallene fra USA, sier Bruce.
Grunnen til det er at de har kontroll over smitten og deres utvikling kan gi en indikasjon på hvor raskt andre lands økonomier kan forvente å hente seg inn etter pandemien.
– Vi venter svake detaljhandelstall, men sterkere industriproduksjonstall.
Kjersti Haugland forteller at Danmark, Sverige, Finland, Østerrike og Nederland er kjent for å være sparsommelige og er antagelig mer skeptiske til hjelpepakken enn de andre EU-landene.
EU skal diskutere krisepakke
På fredag er det duket for et EU-møte der en mulig krisepakke skal diskuteres. Forslaget, som Tyskland og Frankrike uttalt støtter, omhandler økonomisk støtte til de EU-landene som er hardt rammet av corona.
– Det er snakk om en krisepakke på 750 milliarder euro der 500 milliarder skal være rene hjelpepenger og 250 milliarder skal bli gitt i lån, forteller DNBs Haugland.
Hun sier det blir spennende å følge møtet, siden forslaget må enstemmig vedtas for å bli gjeldende.
EU-landene enige om krisepakke
Svenske arbeidsledighetstall
Onsdag klokken 09.30 legger Sverige frem sine tall for arbeidsledighet i mai.
– Arbeidsledigheten har ligget på 7,9 prosent, men vi forventer en oppgang til 8,3 prosent, sier DNBs Haugland.
Hun forteller at fordi Sveriges økonomi i stor grad baserer seg på eksport, vil de bli rammet av en internasjonal krise som denne selv om de selv ikke har innført strenge smitteverntiltak.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Handelsbanken spår snarlig rentekutt og nullrente i overskuelig fremtid
Joe Bidens krisepakke vil bidra til kraftig innhenting, tror eksperter: – Vil gi en veldig fart
Dette skjer denne uken: Flere kjemper skal i resultatilden
- Annonsørinnhold
Renterådet: Tror dyp nedtur gir rekordlav rente i flere år
Dette skjer denne uken: Regionalt Nettverk og Fed-beslutning