Brasils nye gigakraftverk gir naboene lite å glede seg over

Strømmen ble dyrere, og jobbene forsvant. Brasilianere som måtte flytte da et av verdens største vannkraftverk ble bygget, er skuffet over det de fikk igjen.

Fiskeren Jair Teixeira da Costa sammen med hundene sine på Xingu-elva, ikke langt fra kjempedemningen Belo Monte. Han venter fortsatt på å få lagt inn strøm i huset sitt og merker at fisket er blitt langt dårligere enn før kraftverket ble bygget.

Foto: AP / Andre Penner / NTB scanpix
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:

– Vi flyttet ut av trehusene våre for å bo i hus av betong, men den økonomiske situasjonen vår ble verre, sier fembarnsmoren Edizangela Alves Barros.

Hun trodde gigantkraftverket Belo Monte ville gi familien en lysere framtid. Før bodde hun ved Xingu-elven, nå bor hun i en ny bosetting fire mil unna kraftverket som kan produsere opptil 11,2 gigawatt. Bare anleggene De tre kløfter i Kina og Itaipu, på grensen mellom Brasil og Paraguay, har større kapasitet.

Men strømregningen Alves Barros må betale, er blitt høyere, og gatebelysningen er ustabil i hennes nybygde nabolag.

– Det kom masse penger hit. Men ingenting varig og konkret er igjen, sier hun.

Belo Monte var i full drift i november og skal sikre Brasil en mer stabil strømforsyning. Fram til 2010 var flere storbyer rammet av massive strømbrudd. Nå nyter de opptil 13 millioner innbyggerne i Rio de Janeiro godt av at energinettet er rustet opp. Den kjente Kristusstatuen og Maracanã stadion bader i lys. Mellom hovedstaden og kraftverket går en 2.534 kilometer lang kraftlinje.

Fikk alle ulempene

Men for å bygge anlegget måtte 40.000 mennesker forlate hjemmene sine, ifølge uavhengige organisasjoner. Og forskere og aktivister mener de har grunn til å være skuffet.

– Det var mange løfter om nye jobber, og at økonomien i regionen skulle vokse. Det var flyktig. Disse menneskene fikk alle ulempene, mener forskeren Sabrina Mesquita do Nacimento ved senter for Amazonas-studier ved Det føderale universitetet i Pará.

Tusenvis av mennesker reiste til byen Altamira for å sikre seg en av de 60.000 arbeidsplassene som entreprenørene lovet. Innbyggertallet føk i været, fra 77.000 innbyggere i 2000 til 115.000. Men mange av jobbene forsvant så fort anlegget var bygget ferdig.

Nå har høy arbeidsledighet ført til en oppblomstring av sosiale problemer, ifølge kritikerne. Et eksempel er antallet drap i Altamira. Før damprosjektet ble satt i gang, var det 36 drap per 100.000 innbyggere. Nå er drapsraten firedoblet.

Deler av elven har tørket inn. Fiskeren Jair Teixeira da Costa sier fangsten er mye dårligere enn den var, til tross for at utbyggerne lovet å ta vare på de lokale innbyggernes levesett. Han forsøker å spe på inntekten med strøjobber.

Ble ikke hørt

Den føderale påtalemyndigheten har gjennomført 27 granskinger av Belo Monte-utbyggingen. Både selskaper og myndigheter er anklaget for ikke å sikre at urbefolkningen er hørt slik de skal. De har heller ikke sørget for kloakkanlegg for lokalbefolkningen, slik de lovet.

Hoteller som poppet opp i byggeperioden, står nå tomme. Mange små lokale bedrifter har måttet stenge, og noen av de større selskapene er viklet inn i en omfattende korrupsjonssak.

Men utbyggerne hevder de har tatt mange hensyn. Kraftselskapet Norte Energia avviser anklager om at urfolk er tvangsflyttet og sier de har hjulpet til med å lage kooperativ for fiskere for å verne elva.

Kraftledningen er 435 kilometer lengre enn den kunne vært, fordi den ble lagt utenom urfolksområder for å dempe konflikter. Kraftlinjer ble også bygget høyt over trærne for å unngå hogst.

Verdt ulempene

Til tross for at anlegget nå er ferdig bygget, er produksjonen langt fra på toppnivå. Til det er det for lite regn halve året, og anlegget er dessuten bygget som et elvekraftverk, i stedet for å magasinere vannet.

Tilhengerne mener det likevel var verdt det.

– Uten Belo Monte ville risikoen for strømmangel i Brasil vært enorm. Selv med alle problemene, vil prosjektet hjelpe Brasils energisektor mye, mener Adriano Pires, som leder konsulentselskapet Brasiliansk senter for infrastruktur CBIE.

Les også

Brasilianske myndigheter: Hydro har betalt 760 mill. etter utslipp

Les også

Grieg Seafood og britisk dagligvaregigant i samarbeid: Ber om milliardstøtte for å stoppe avskoging i Brasil

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brasil
  2. Strømforsyning

Flere artikler

  1. Bolsonaro sier USA fjerner toll på stål og aluminium fra Brasil

  2. Trump gjeninnfører toller mot Brasil og Argentina

  3. Full stans i norsk Amazonas-støtte

  4. DNV GL ut mot verdens største kjøttprodusent for å misbruke deres rapporter

  5. Brasil kutter den allerede rekordlave styringsrenta