IMF bekymret for Hellas og Kina

Uro i Hellas og Kina tvinger vekstutsiktene ned, mener Det internasjonale pengefondet (IMF).

IKKE FORNØYD: IMF-sjef Christine Lagarde er ikke fornøyd med utviklingen i Hellas, som for få uker siden misligholdt en utbetaling til fondet.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

For få måneder siden forventet IMF av verdensøkonomien ville stige med 3,5 prosent i løpet av året. Torsdag melder fondet at de nå justerer ned forventningene til 3,3 prosent.

Årsaken er at fondet er usikre på hvor stor innvirkning Hellas-krisen og den finansielle ustabiliteten i Kina vil ha på verdens økonomien, skriver Bloomberg.

I fjor meldte fondet at de forventet en vekst på 3,5 prosent i 2015, men det kinesiske børsfallet de siste ukene og Hellas' mislighold har satt en stopper for optimismen.

– Den økte usikkerheten og volatiliteten i markedet betyr at det fortsatt er en betydelig nedsiderisiko, skriver fondet i sin rapport.

Les også

Disse to leder land som kan tape over 1.400 milliarder kroner på gresk fallitt

Fortsatt Hellas problemer

For en drøy uke siden ble Hellas det første utviklede landet til å misligholde en gjeld til IMF. Nå frykter fondet at krisen kan få større konsekvenser enn tidligere ventet, skriver Bloomberg.

– Situasjonen i Hellas vil trolig ha en mye kraftigere innvirkning på den økonomiske aktiviteten i verden enn tidligere ventet, skriver fondet.

De siste ukene har de europeiske børsene falt kraftig på grunn av manglende løsning på konflikten mellom Hellas og landets kreditorer.

Torsdag ser de europeiske børsene imidlertid ut til å stige, og tyske DAX er opp 2,13 prosent får timer før stengetid.

Les også

Stort børsfall i Shanghai og Hongkong: – Kina er viktigere for Norge enn Hellas

I tillegg legger fondet til at de er skuffet over utviklingen i USA, som ikke har gått like raskt som de hadde forventet, skriver Bloomberg.

Fondet justerer vekstforventningene til USA fra 3,1 prosent i april ned til 2,5 prosent. Fondet legger imidlertid til at de tror denne nedgangen i USA kun er midlertidig, og at landet vil vokse godt neste år.

Frykter for Kina

Et annet land IMF særlig legger vekt på at vil tynge verdensøkonomien er Kina. Mange har den siste tiden fryktet at det er større økonomiske problemer i landet enn det en tidligere har antatt. Dermed kan det vært grunn til å tro at de kinesiske finansielle markedene vil være ustabile den neste tiden.

– Større vanskeligheter i Kinas overgang til en ny vekstmodell er blitt illustrert i markedets turbulens, heter det i IMF-konferansen.

Likevel holder IMF forventningene for den kinesiske økonomien fast på 6,8 prosent. Den totale veksten i EU-landene blir også liggende uforandret i rapporten på 1,5 prosent.

Vekstmarkedene vil ikke ha like stor suksess i år som tidligere legger fondet til og justere veksten i disse markedene ned 0,1 prosent til 4,2 prosent.

IMF holder samtidig forventningene for verdensøkonomien i 2016 uendret på 3,8 prosent.

Les også

Disse to leder land som kan tape over 1.400 milliarder kroner på gresk fallitt

Les også

Kina-børsene: De rike låses inne, aksjene stiger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. IMF: Verdensøkonomien vil bli mindre avhengig av USA og Storbritannia

  2. Dette skjer denne uken: IMF-prognoser og ledighetstall

  3. Risikofrykt blant investorer skaper uro for IMF

  4. IMF truer med å stå over Hellas-avtale

  5. Ikke starten på en ny finanskrise