Trumps politikk

Trump truer med å suspendere Kongressen og tvinge gjennom utnevnelser

USAs president truer med å tvinge både Senatet og Representantenes hus til å midlertidig stenge ned. I en slik periode kan Trump utnevne folk til viktige, offentlige stillinger uten å gå via de folkevalgte.

 • Ingrid Hovda Storaas
Publisert:

Under sin daglige pressekonferanse om coronakrisen i USA, gikk president Donald Trump onsdag hardt ut mot demokratene i Kongressen.

Han anklager dem for å hale ut tiden med å få godkjent nye dommere og personer til andre viktige stillinger, og sier at han har utnevnt 129 personer som står «i kø».

Det er Senatet som formelt må godkjenne personene presidenten velger til slike stillinger.

– Senatet bør stemme for de jeg velger, de hindrer meg i å utføre min makt. Vi trenger folk, og nå enda flere enn før, og de hindrer meg, sier Trump på plenen utenfor Det hvite hus, og argumenterer med at det haster fordi flere av disse menneskene kan bidra under coronakrisen.

Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

Trump kunngjør at han, dersom de folkevalgte ikke hører på advarselen og kommer til Washington for å stemme, vil gjøre noe ingen annen amerikansk president tidligere har gjort: Benytte seg av makten til å midlertidig oppheve Kongressen.

Dersom kongressen er opphevet, har den amerikanske presidenten rett til å fylle enkelte stillinger uten å gå via Kongressen, skriver New York Times.

– De har blitt advart

På grunn av coronaviruset møtes ikke lenger Representantenes hus eller Senatet til offisielle samlinger i Capitol-bygningen i Washington D.C., men de er fortsatt offisielt i drift via såkalte «pro forma»-økter, skriver Washington Post.

Under slike møter stemmes det ikke over saker eller lover, og de varer ifølge avisen gjerne bare i noen minutter. Møtene i Kongressen skal etter planen ikke starte opp som normalt i den amerikanske hovedstaden før tidligst 4. mai.

– Denne praksisen med å forlate byen mens de gjennomfører falske pro forma-økter er en forsømmelse av deres ansvar det amerikanske folk ikke har råd til under denne krisen. Det er svindel, det de holder på med, raste Trump under pressekonferansen.

SE OGSÅ: Etter å ha fått kritikk for sin håndtering av coronapandemien, peker USAs president Donald Trump ut det han mener er krisens største synder: Verdens helseorganisasjon.

– De har blitt advart nå, og hvis de ikke godkjenner det, kommer vi til å gå denne veien. Det vil mest sannsynlig bli utfordret i retten, og så får vi se hvem som vinner, svarte Trump da han ble spurt om når han eventuelt vil gå til skrittet å beordre Kongressen suspendert.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan en slik prosess ta flere måneder.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16428

SE OGSÅ: Flere TV-kanaler sluttet å vise Trumps pressekonferanse mandag da han viste fram en tre minutter lang video der han skrøt av sin egen håndtering av coronakrisen.

Stanset Obama

Praksisen med såkalte «pro forma»-økter ble ifølge NBC ofte tatt i bruk av republikanerne under Barack Obamas år som president – nettopp for å hindre ham i å fylle viktige posisjoner i samfunnet uten å gå via dem.

Da Obama prøvde seg på å utnevne tre personer til National Labour Relations Board i 2012 på denne måten, gikk 40 republikanere til sak – og vant i høyesterett i 2014, skriver Politico. Retten mente det var Senatet, og ikke presidenten, som avgjorde om de formelt hadde tatt pause eller ikke.

VG-spesial: Amerikanske stillstander

Den amerikanske presidenten har etter grunnloven mulighet til å tvinge frem en stans under ekstraordinære omstendigheter, dersom Representantenes hus og Senatet ikke selv blir enige om hvorvidt de skal ta en formell pause eller ikke.

En talsperson for republikaneren Mitch McConnell, som er flertallsleder i Senatet, sier til nyhetsbyrået Reuters at McConnell har snakket med Trump om situasjonen. Flertallslederen sier han ønsker å få godkjent noen av Trumps utnevnelser raskt, men at de på grunn av reglene er avhengige av godkjennelse fra demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer.

Schumer eller demoratenes flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus har foreløpig ikke kommentert saken.

Demokraten Jamie Raskin, som sitter i justiskomiteen i Representantenes hus, sier til Washington Post at Trumps trussel kommer «rett ut fra en diktators håndbok».

Ifølge avisen skyldes flere av de ledige stillingene i det offentlige USA at Trump enda ikke har valgt noen til å fylle dem. Flere av de han har valgt, har ikke fått noen dato for avstemning og høring i Senatet – der republikanerne har flertall.

Trusselen om å suspendere Kongressen kommer dager etter at Trump sa at hans «makt som president er total», en uttalelse som blant annet fikk New Yorks guvernør Andrew Cuomo til å reagere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Trumps politikk
 2. Amerikansk politikk
 3. Trump
 4. USA
 5. Donald Trump
 6. Verdens helseorganisasjon (WHO)

Flere artikler

 1. Flertall for å be visepresidenten fjerne Trump – Pence sier nei

 2. Donald Trump svarer på kritikken: – Dere tar feil!

 3. Presser Pence for å få Trump avsatt: – Han bør gjøre det med det samme

 4. Pelosi presser Pence: Avsett Trump, ellers blir det riksrett

 5. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger