Hongkong innfører drastiske tiltak for å begrense virusspredning

Hongkongs leder Carrie Lam begrenser innreisen fra Kina kraftig.

BESKYTTET: Carrie Lam brukte munnbind da hun holdt pressekonferanse tirsdag.
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

På en pressekonferanse tirsdag opplyste hun at at de stenger grensen for enkeltpersoner som kommer fra Kina.

Samtidig innstiller myndighetene tog- og fergetrafikken, reduserer bussavganger og halverer flytrafikken til og fra fastlandet, skriver South China Morning Post.

Restriksjonene trer i kraft fra midnatt onsdag lokal tid.

Kinesiske myndigheter opplyser tirsdag at 106 personer så langt er døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Samtidig bekrefter de nærmere 1.800 nye smittetilfeller. Dermed er viruset så langt påvist hos over 4.500 mennesker.

Lungeviruset har den siste tiden spredd seg til en rekke land verden over, blant annet USA, Australia, Taiwan, Singapore, Frankrike og Tyskland.

Så langt er det ikke påvist smitte i Norge, men Folkehelseinstituttet sier at man må være forberedt på at viruset også kommer hit.

Les også

Skyhøye munnbind-priser i Kina etter virusfrykt

Evakuerer ansatte

På pressekonferansen understreket Carrie Lam at det nå er viktig at man står samlet mot det dødelige viruset.

Samme formiddag opplyser Japans helseminister Katsunobu Kato at en person i landet som ikke har besøkt Wuhan fått påvist viruset, skriver japanske medier ifølge Reuters.

Natt til tirsdag gikk amerikanske myndigheter ut og advarte mot å reise til Kina. Samtidig har en rekke internasjonale selskaper begynt å hente ansatte hjem.

Flere land har skjerpet kontrollene av reisende. Blant annet krever nå Kasakhstan helseattest fra samtlige kinesere, skriver Reuters.

Les også

Oljeanalytiker: Spekulantene får det rett i fjeset

Rundt 150 norske studenter i Kina

Norske studenter som befinner seg i Kina og Hongkong er foreløpig ikke blitt anbefalt å reise hjem som følge av virusutbruddet.

Ansa, en organisasjon for norske studenter i utlandet, opplyser at de har 151 norske medlemmer her. Dette inkluderer personer som er på feltarbeid, eller har praktikantjobb i utlandet.

– Vår anbefaling er at norske studenter i Kina følger UDs reiseråd og rådene til Folkehelseinstituttet. Vi anbefaler ikke våre medlemmer å reise hjem, sier president Hanna Flood i Ansa, ifølge NTB.

Viruset ble først oppdaget i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember, og brøt ut på et marked i millionbyen. UD fraråder reiser til provinsen.

Les også

USA fraråder amerikanere å reise til Kina

Kronekursen svekket

Det siste døgnet har kronekursen svekket seg kraftig mot euro etter at coronaviruset har sendt verdens markeder rett ned.

En euro koster nå 10,11 kroner, noe som tilsvarer en svekkelse på rundt 11 øre det siste døgnet.

Bare siden klokken ni tirsdag morgen har kronekursen svekket seg rundt fem øre, uten at det har vært spesielle nyheter som driver kronen.

I en morgenrapport mandag skrev Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen at «risikoaversjonen i markedet er dårlig nytt» for kronekursen.

– Vi har advart mot et svakere aksjemarked den siste tiden og trolig er det ikke over enda. Aksjemarkedet er fortsatt luftig og mottakelig for dårlige nyheter fremover, skriver Bernhardsen.

– Det taler for at kronen kan svekke seg ytterligere fremover.

Millioner rammet

Før helgen innførte kinesiske myndigheter transportforbud i en rekke byer. Over 50 millioner mennesker er dermed satt i karantene, og får ikke lov til å forlate byene.

Mandag ba Sør-Koreas president Moon Jae-in om at alle som har kommet til landet fra den kinesiske byen Wuhan, blir undersøkt.

En rekke land frykter nå at virusutbruddet vil gå hardt ut over den økonomiske veksten. Ifølge det sør-koreanske nyhetsbyrået Yonhap skal myndighetene i landet i krisemøte og diskutere situasjonen tirsdag.

Beijing nekter å utstede visum for å hindre smitteDen japanske mannen skal være en bussjåfør i 60-årene
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hongkong
 3. Kina
 4. Flytrafikk
 5. Coronaviruset
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Wall Street-investor venter nullvekst i Kina

 2. SAS stopper ikke Kina-flygninger

 3. 56 millioner berørt av reisebegrensninger i Kina

 4. CNBC: USA vurderer flyforbud til Kina etter virusutbrudd

 5. «Virusfaste» kinesiske turister i Norge: Vil ikke hjem nå