Nordmenn på flyplassen i Barcelona: - Hørtes ut som skudd

Demonstranter skapte mandag kveld fullt kaos på flyplassen i Barcelona, i rasende protest mot domfellelsen av forkjempere for katalansk uavhengighet.

  • Sven Arne Buggeland
Publisert:,

– Vi er mange tusen passasjerer som er strandet i terminalbygget for natten. Det er 30–35 grader, luften er forferdelig, automatene med drikke tømt. Jeg ser ikke for meg at vi får hvile, sier en Bodø-mann i 60-årene til VG.

Det var mandag kveld store demonstrasjoner inne i Barcelona. Tusener var samlet på Sant Jaume-plassen for å vise sin avsky mot dommen og markere at kampen for katalansk uavhengighet langt fra er over.

Minst 75 personer er ifølge landets helsemyndigheter bekreftet skadet i kaoset, skriver NTB.

Bodø-mannen, som vil være anonym, forteller at han og kona hørte hva de oppfattet som skuddsalver da de ankom flyplassen, hvor rundt 108 flyvninger er kansellert.

– Mellom 50 og 100 skudd ble løsnet. Det var sikkert terrorpolitiets gummikuler. Vi så ikke noe, men demonstranter flyktet for livet og flere ble kjørt bort i ambulanser, sier mannen som skal fra Barcelona til Gran Canaria.

Hva ekteparet hørte, kan ha vært tåregass som ifølge nyhetsmedier skal ha blitt avfyrt inne i terminalen da opprørspoliti støtte sammen med demonstranter som stormet El Prat-flyplassen i går.

Demonstrantene truer i 21-tiden i kveld med å lamme Barajas-flyplassen i Madrid og hevder at 1200 kjøretøyer er på vei til den spanske hovedstaden.

Sakprosa-forfatter og Spania-ekspert Jo Stein Moen (47) befinner seg blant demonstrantene i Via Laietana i sentrum av Barcelona.

– 30 pansrede politibiler kjørte sakte gjennom folkemengden med fulle sirener, for å bryte opp demonstrantene. De som satte seg ned foran vognene, ble hardhendt båret bort, sier Jo Stein Moen til VG.

Han sier stemningen er spent og avventende.

– Mye kommer an på hvordan politiet opptrer. De vet at de må være aktsomme og at alt de gjør, blir dokumentert. Hvis provokatører begynner å juble og vifte med det spanske flagget, kan situasjonen også komme ut av kontroll, sier Moen.

Ni dømt for oppvigleri

Protestene brøt ut etter at spansk høyesterett har dømt ni katalanske politikere til mellom ni og tretten års fengsel for oppvigleri.

– Dommene var hardere enn ventet, mange er triste over utfallet, sier Moen.

Forbrytelsen er at de i oktober 2017 organiserte folkeavstemning om uavhengighet for den autonome regionen Catalonia nordøst i Spania.

Den spanske forfatningsdomstolen mente folkeavstemningen var ulovlig og spansk opprørspoliti gikk til aksjon i stemmelokalene. Omkring 1000 ble skadet.

90 prosent stemte for løsrivelse

Over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania. Men under halvparten av de stemmeberettigede deltok i folkeavstemningen.

Etter at den katalanske regionalforsamlingen erklærte uavhengighet, opphevet den spanske statsministeren selvstyret og avsatte de katalanske lederne.

Nestleder i Catalonias regjering Oriol Junqueras ble dømt til 13 års fengsel for oppvigleri og misbruk av offentlige midler til uavhengighetskampanjen.

Etter kjennelsen fremholdt Junqueras at Catalonias uavhengighet er nærmere enn noensinne.

– Vi katalanere har ikke noe alternativ, sa han i en uttalelse som ble offentliggjort av hans parti Det republikanske venstrepartiet.

Eks-presidenten: - Barbariske dommer

Spania har utstedt internasjonal arrestordre er utstedt på Catalonias tidligere president Carles Puigdemont, som er gått i eksil i Belgia.

Han kaller dommene mot separatistlederne for «barbariske» på Twitter.

De tidligere politikerne ble frifunnet for voldelig opprør mot staten, som kunne gitt enda strengere fengselsstraffer. Likevel var reaksjonene på dommen sterke.

Demonstrasjonene i Barcelona og Girona var organisert av Demokratisk Tsunami, som har 125.000 følgere på sin messaging-plattform og 67.000 følgere på Twitter.

Gruppen oppfordret demonstrantene til å komme seg til flyplassen på alle mulige vis. Demonstranter skal også ha fylt bygater og blokkert trafikken, ifølge The Local.

– Vi brukte over to timer i taxi fra sentrum i ettermiddag. Siste halvtimen måtte vi gå med koffertene. Motorveien og flyplassen var blokkert av demonstranter. Det var fullstendig kaos, sier Bodø-mannen, som vil være anonym.

Omkring 100 avganger fra El Prat er kansellert mandag, viser flyplassens egne nettsider. Langt flere er forsinket. 20 avganger er avlyst tirsdag.

Hverken SAS eller Norwegian er foreløpig berørt.

1000 opprørspoliti mobilisert

Den katalanske presidenten Quim Torra forsvarte sivil ulydighet som svar på en dom som han mener vil torpedere forholdet mellom Madrid og Barcelona.

Den økonomisk sterke regionen rundt Barcelona kjemper for større selvstyre. Catalonia har sitt eget språk, katalansk, eget flagg og folkevalgt forsamling.

– Catalonia er delt. Halvparten av folket ønsker løsrivelse, halvparten vil forbli i Spania. Det er stor frustrasjon blant dem som ønsker et fritt Catalonia, etter at selvstendighetskampen ble en fiasko i 2017, sier Jo Stein Moen.

Her kan du lese mer om

  1. Catalonia
  2. Barcelona
  3. Folkeavstemning
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Barcelona lammet av generalstreik og protestmarsjer

  2. Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit

  3. Brexit-dagen i London: – Jeg hadde glemt at det skjer i dag

  4. Annonsørinnhold

  5. Sverige knuser Norge i kåring - professor peker på dårlig innovasjon som årsak

  6. IMF kutter igjen: Spår svakeste vekst siden finanskrisen