Yukos-aksjonærer vant enda en seier over Russland

Russland må betale om lag 16 milliarder kroner i erstatning til tidligere aksjonærer i det nå oppløste oljeselskapet Yukos, ifølge en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR).

Yukos' tidligere toppsjef Leonid Nevzlin ankommer en fest i Tel Aviv sammen med sin kone. Han bor nå i Israel og er blant dem som Russland er dømt til å betale store summer denne uken. Om han noensinne vil få utbetalt pengene, er imidlertid usikkert. Bildet ble tatt i februar.
Publisert: Publisert:

Russiske myndigheter mener dommen er «urettferdig og tendensiøs». I en uttalelse fra justisdepartementet framholdes det at dommen kan ankes innen tre måneder.

Domstolen, som er basert i Strasbourg, mener at den russiske staten overtok selskapet på ulovlig vis ved hjelp av falsk skatteinnkreving og ved å legge sentrale deler av selskapet ut for salg. Russland er også dømt til å betale cirka 2,5 millioner kroner i sakskostnader.

Dommen falt dager etter at Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag dømte Russland til å betale aksjonærene over 300 milliarder kroner i erstatning.

Yukos ble dannet i 1993 som et statlig oljeselskap, men var blant flere selskaper som ble privatisert under det økonomiske kaoset som fulgte oppløsningen av Sovjetunionen.

Yukos' eier, Mikhail Khodorkovskij, ble i 2003 pågrepet og dømt til flere års fengsel som følge av anklager om at han hadde svindlet staten for enorme skattebeløp. I 2006 ble Yukos tvangsoppløst og overført til staten.

Khodorkovskij ble benådet i desember i fjor, og han bor nå i Sveits.

Les også:

Yukos-aksjonærer tildelt kjempesum i HaagRussland anker Yukos-kjennelsenFri Khodorkovskij dro til Tyskland

Publisert: