Kinas handelsoverskudd på 41,65 milliarder dollar – Trosser straffetoll og lave forventninger
Samtidig som handelskrigen med USA eskalerte kraftig, leverte Kina et handelsoverskudd som var dobbelt så høyt som ventet.
10. mai satte USA strek for våpenhvilen i handelskrigen med Kina, da de økte tollen fra 10 til 25 prosent for kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar. Kina svarte med samme mynt, og innførte straffetoll på amerikanske varer uker etter.
Likevel økte Kinas handelsoverskudd i mai.
I mai solgte Kina varer for 41,65 milliarder dollar (359 milliarder kroner) mer enn de importerte for, viser offisielle tall fra Kina. På forhånd hadde Reuters en undersøkelse blant økonomer, hvor konsensus var at handelsoverskuddet ville ende på 20,5 milliarder dollar i måneden som gikk.
Ifølge CNBC skyldtes det store handelsoverskuddet at eksporten var høyere enn forventet, mens importtallene var under forhåndsberegningene. Eksporttallene økte med 1,1 prosent fra fjoråret, mens importen falt med 8,5 prosent i samme periode.
Det er det største fallet på tre år, noe som indikerer svakere innenlandsk etterspørsel, skriver Reuters.
DNB tror ikke lenger på løsning: – Handelskrigen vil trappes opp
Øker handelsoverskudd til USA
Handelsoverskuddet til USA økte også fra april til mai, med et hopp fra 21,01 milliarder til 26,89 milliarder dollar. USAs økende handelsunderskudd med kineserne går mot Donald Trump og Det hvite hus' mål om komme handelsunderskuddet til livs.
Det kan bli vanskelig på kort sikt.
– Vi forventer at eksportveksten fra Kina forblir positiv i juni, noe som trolig blir støttet av fremskyvning av eksport til USA, men dette er ventet å stupe i tredje kvartal, når vi forventer at innføring av nye tollsatser, skriver økonomene i Nomura i et kundenotat.
Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen
Lave forventninger
I dag står eksport for rundt en femtedel av Kinas BNP. Konsensus blant økonomene har vært at Kina ville bli hardest rammet av en opptrapping av handelskrigen.
Johanna Chua, som er sjef for Citi Banks markedsanalyseavdeling i Asia, sier til CNBC at de ferske tallene indikerer at effektene er like stor for begge parter. Chua viser blant annet til at veksten i nye jobber i USA i mai var skuffende.
– Per nå har begge parter mye å vinne på en handelsavtale fra et økonomisk perspektiv. Men fra et politisk perspektiv tror jeg en avtale blir stadig vanskeligere å få på plass, sier Chua til CNBC.
President Donald Trump har uttalt at det er aktuelt å innføre toll på enda flere varer. Neste trinn i opptrappingen av handelskrigen er 10 prosent toll kinesiske varer verdt 300 milliarder dollar.
– Presset på Fed til å levere rentekutt øker
Resesjonsfrykt
Det er ventet at Trump skal i møte Xi Jinping, som er president i Kina, under G20-møtet i Osaka i slutten av juni. Forventningene til møtet er labre, og de fleste gjør seg klar for en langvarig feide mellom de to supermaktene.
Eskaleringen av handelskrigen har blitt møtt av børsfall verden over. På begge sider av konflikter står flere selskaper midt i skuddlinjen, ved at forsyningskjedene deres går på tvers av landegrensene.
På Wall Street advarer amerikanske bedrifter om at allerede neste år kan handelskrigen sende verdensøkonomien i en resesjon. Morgan Stanley skriver at innføring av toll på all kinesisk import kan bli utløsende for nedgang i verdensøkonomien, ifølge Bloomberg.
– Samtaler med investorer har styrket oppfatningen av at markedene undervurderer påvirkningen av handelsspenningene, skriver sjeføkonom i storbanken, Chetan Ahya.