Enoksen i eventyrland
Med oljeministerens drahjelp håper norske selskaper på å få spille en større rolle i gasseventyret Qatar. I går var statsråden på besøk i landet.
Det er interesse i Qatar for samarbeid med Norge og norske firmaer. Det fastslår olje- og energiminister Odd Roger Enoksen etter at han i går møtte sin kollega Abdullah bin Hamad al-Attiyah i Doha.
Med seg til møtet hadde Enoksen representanter fra Statoil, Hydro, Yara og NorConsortium - enkelte av dem med lang fartstid i Qatar, andre nykommere med håp om å etablere seg.
Lille Qatar er i ferd med å bli en gigant innen gassektoren, spesielt når det gjelder produksjon av flytende naturgass (LNG). Landet deler verdens største offshore gassfelt med Iran. Fra Qatars del, det såkalte Nordfeltet, produseres allerede 23 millioner tonn LNG i året, hvilket gjør landet til verdens ledende produsent.
Innen 2011 skal produksjonen opp i 77 millioner tonn i året. Til sammenligning ventes produksjonen på det norske Snøhvit-feltet å komme opp i over 4 millioner tonn i året når det kommer i drift senere i år.
- Qatar er i økende grad opptatt av miljø og teknologi, spesielt i forbindelse med arbeider for å redusere utspillene av CO2, sier statsråd Enoksen til Aftenposten, og legger til:
- Jeg tror vi kan få til et samarbeid om dette i fremtiden, mener han.
Nettopp klima "er noe vi er gode på", sier Geir Jøssang, som er regionansvarlig for Midtøsten i Statoil. Selskapet har hatt langvarige forbindelser med Gulf-staten og etablerte seg i Doha i 2005.
Statoil har en god posisjon på mottakssiden, spesielt med tilgang til et attraktivt marked i USA.
Jøssang understreker betydningen av å posisjonere seg, å bli kjent med lokale myndigheter før den neste prosjektrunden starter.
- Det er ryddige forhold, men en enorm konkurranse, sier han om den enorme utbyggingen som allerede er kommet i gang, og som etter alt å dømme bare vil fortsette i overskuelig fremtid.
Også statsråd Enoksen påpeker også ryddigheten og sier at Qatar har bygd ut sin petroindustri "på en god måte".
- Dette har skjedd med en stor grad av åpenhet om alle avtaler, med innsyn og under tillitsfulle omstendigheter, sier han.
Dette er hans andre besøk i landet i løpet av det siste året, han har dertil møtt sin kollega Attiyah ved to andre anledninger. Besøket denne gangen ble svært hastig, det varte temmelig nøyaktig ett døgn. Opprinnelig skulle Enoksen ha kommet hit etter først å ha besøkt Saudi-Arabia, men den delen av reisen måtte avlyses på grunn av at flyselskapet Air France ikke klarte å få den norske delegasjonen frem til Riyadh i tide.