USAs banker puster ut

Mange tror nå finansuroen er over. Det løftet amerikanske bankaksjer kraftig tirsdag.

Publisert:

Tirsdag kveld norsk tid sa toppsjef Lloyd Bankfein i investeringsbanken Goldman Sachs at banken neppe vil foreta noen større nedskrivinger på investeringer i ulike lånepapirer.

Uttalelsen kom på en konferanse arrangert av investeringsbanken Merrill Lynch

NYSE

MER

. Den førte til at aksjekursen i Goldman Sachs

NYSE

GS

føk i været. Før tirsdagen var omme hadde kursen steget med 8,5 prosent på New York-børsen.

Lettelse

Konferansen var en stor lettelse for bankene i USA.

- Det var en stor lettelse at finansselskapene ikke indikerte noen større nedsmelting av papirer på konferansen. Og Goldman hadde jo noen skikkelige nyheter, selv om de ikke var overraskende, sier Ben Halliburton, investeringsstrateg ved Tradition Capital Management til CNN Money.

Kursen på alle de store bankene steg kraftig.

Se oversikt over bankaksjene på Børs24.

Goldman-spekulasjoner

Mange av de største bankene i USA har skrevet ned store summer på sine investeringer i lånepapirer, ofte med basis i såkalte subprime-lån. Dette er lån gitt til personer med lav kredittverdighet, som er videresolgt til andre banker.

De store investeringsbankene har investert i slike lån, men i spesielle investeringsenheter, utenfor bankens egne regnskaper.

Goldman Sachs har bare skrevet ned halvannen milliard dollar på slike lån hittil, og mange har ventet at banken skulle gjøre det. Men nå har toppsjefen avvist at banken vil skrive av noe særlig.

- Vi er sikre på at vi vet hvordan vi skal vurdere våre posisjoner, sa Blankfein tirsdag.

Gikk motsatt

I september meldte banken at overskuddet i tredje kvartal var 79 prosent høyere enn i fjor, mye takket være posisjoner innen subprime.

Goldman hadde vært short i slike papirer, ved å selge papirer den ikke hadde. Dermed tjente den når prisen på papirene falt.

Flere saker på E24

Publisert: