Venezuelas opposisjon oppfordrer til motstand

Opposisjonen i Venezuela ber folket motsette seg unntakstilstanden president Nicolás Maduro prøver å innføre. Opposisjonsleder Henrique Capriles sier hæren må velge side.

STEMMER MOT PRESIDENTEN: Venezuelas nasjonalforsamling motsetter seg å gi president Nicolás Maduro utvidede fullmakter.

Foto: Marco Bello Reuters
  • NTB
Publisert: Publisert:

Nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av opposisjonen, avviste tirsdag presidentens dekret, som ville gitt Maduro utvidede fullmakter, og sier det «ytterligere forverrer uroen landet er inne i knyttet til den konstitusjonelle og demokratiske orden».

Politikeren Enrique Marquez beskylder Maduro for «totalitære tendenser» og sier dekretet vil sette grunnloven til side. Landets høyesterett kan overstyre avgjørelsen i nasjonalforsamlingen, slik den har gjort ved flere tidligere anledninger.

Ber hæren velge

Opposisjonsleder Henrique Caprile sa før avstemningen at Venezuelas hær må bestemme seg for om den er på «grunnlovens eller Maduros side». Ultimatumet kom i forkant av demonstrasjoner over hele landet med krav om en folkeavstemning for å kaste Maduro.

Presidenten holdt en nesten fire timer lang pressekonferanse for å slå tilbake. Han mener en folkeavstemning ikke er en farbar vei og kalte nasjonalforsamlingen «udugelig og uten evner». Maduro beskylder også USA for å spille en rolle i uroen i det oljerike landet og hevdet amerikansk etterretning to ganger den siste uken har krenket Venezuelas luftrom.

– Vi er ofre for medieangrep, politiske og diplomatiske angrep som utgjør den mest alvorlige trusselen mot landet de siste ti årene, sa presidenten på pressekonferansen, som også ble kringkastet til landets ambassader og konsulater i utlandet.

Stemningen snudd

Mens økonomien krymper og hyperinflasjonen herjer, øker kriminaliteten og korrupsjonen samtidig som det er mangel på mat og elektrisitet. Alt dette har snudd stemningen mot Maduro, som ble håndplukket til å etterfølge avdøde Hugo Chávez som landets leder.

Både militæret og politiet har fått utvidede fullmakter for å opprettholde offentlig ro og orden, og Maduro har beordret militærøvelser lørdag.

Les også

Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

Les også

– Saudi-Arabia treffer veggen om to til tre år

Les også

Venezuela har ikke råd til penger

Publisert:

Flere artikler

  1. Opposisjonen i Venezuela avviser samtaler

  2. Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner

  3. Venezuelas opposisjonsleder: Slakter Goldman Sachs etter milliardkjøp av gjeld

  4. Annonsørinnhold

  5. 120 såret og en politimann drept i Venezuela

  6. – Venezuela trenger hjelp fra resten av verden