Le Temps: Mossack Fonseca-ansatt arrestert - skal ha fjernet store mengder data

En IT-ansatt ved advokatkontoret Mossack Fonseca – advokatfirmaet som ble kjent gjennom Panama Papers – skal være arrestert i Genève, ifølge en sveitsisk avis.

GIGANTLEKKASJE: Advokatfirmaet Mossack Fonseca kom i søkelyset og ble verdenskjent da lekkede dokumenter viste hvordan høystående internasjonale klienter hadde plassert penger i såkalte skatteparadiser.

Foto: Rodrigo Arangua AFP
  • Andreas Fosse
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Sveitsiske myndigheter skal ha arrestert IT-teknikeren for flere dager siden på mistanker om at vedkommende nylig skal ha fjernet store mengder data fra firmaet, skriver Reuters, som siterer den sveitsiske avisen Le Temps.

Det er en kilde som skal ha tett kunnskap til etterforskningen som opplyser dette ifølge avisen. Påtalemyndigheten i Genève bekrefter overfor at de har startet en etterforskning, men ville ikke si noe mer.

Avisen Le Temps skriver at arrestasjonen kommer i kjølvannet av en anmeldelse fra Mossack Fonseca, og personen skal være anklaget for å ha stjålet data, sikret seg uautorisert tilgang til dokumenter og for tillitsbrudd. Ifølge Le Temps er det foreløpig ikke noe bevis for at IT-teknikeren er personen som står bak den massive dokumentlekkasjen.

Sveitsiske påtalemyndigheter skal ha undersøkt Mossack Fonsecas kontorer og konfiskert datautstyr.

Panama Papers ruller videre

Panama Papers beskrives som tidenes største dokumentlekkasje. 376 journalister har det siste året gransket 11,5 millioner dokumenter som avdekker skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

Dokumentene er lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca, som spesialiserer seg på å etablere selskaper i andre land, har hele tiden avvist at de har brutt noen lover, destruert dokumenter eller drevet ulovlig.

På kundelisten deres står blant annet 12 statsoverhoder/statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn – blant annet måtte den islandske statsministeren takke av for seg etter avsløringene.

Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Aftenposten har fått tilgang til materialet gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Mer enn 100 medieorganisasjoner verden over er med i graveprosjektet.

Les også

2.000 milliarder forduftet etter Panama Papers

Hodepine for bankene

Dokumentlekkasjen fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca har indikert at Nordea, DNB og andre storbanker har vært involvert i å opprette postkasseselskap i skatteparadiser slik at kunder kan plassere store pengebeløp i utenlandske bankkontoer for å unngå skatt.

Tidlig i april sa imidlertid Nordea at de ikke lenger ønsker å bistå kunder med disse oppgavene, som følge av skatteskandalen.

– Vi anbefaler aldri at kundene setter opp et offshoreselskap, men har hjulpet til med administrative oppgaver i forbindelse med dette hvis kunder har bedt om det. Vi har nå besluttet å avslutte denne virksomheten, uttalte Snorre Storset, Nordea Bank Norge-sjef.

Presset har også vært stort på DNB etter avsløringene om at Luxembourg-avdelingen til den delvis statseide storbanken har hjulpet nordmenn til skatteparadiset Seychellene.

DNB har også sagt at selskapene på Seychellene nå er et slukket kapittel i bankens virke.

Les også

Trekkes nærmere skatteparadis

Les også

Flere nordmenn i Panama Papers har meldt seg for Økokrim

Les også

Australias statsminister navngitt i Panama Papers

Her kan du lese mer om

  1. Panama papers

Flere artikler

  1. Trekkes nærmere skatteparadis

  2. Tre norskeide kontoer sperret etter Panama-granskning

  3. 2.000 milliarder forduftet etter Panama Papers

  4. Annonsørinnhold

  5. Panama vil straffe land som svartelister dem

  6. Lekkede e-poster: Nordea-medarbeidere hjalp kunder med skatteunndragelser