Eksporten til Storbritannia faller:
– Norske bedrifter kommer svakere ut

Den norske eksporten til Storbritannia avtar. Bedrifter som eksporterer til Storbritannia vil merke det svake pundet på bunnlinjen, mener ekspert.

DYRERE EKSPORT, BILLIGE REISER: Det er blitt mye billigere for nordmenn å reise på Shopping i London etter at pundet har tapt seg i verdi. Men for norske eksportbedrifter er valutasvekkelsen dårlig nytt.

Hannah Mckay Reuters
  • Geir Molnes
Publisert:

Siden starten av året har pundet svekket seg betydelig mot andre valutaer. Den norske kronen er ikke noe unntak. Pundet har svekket seg med mer enn 23 prosent siden mot kronen siden starten av året.

I skrivende stund handles ett britisk pund for like over 10 norske kroner. Tidligere i oktober har prisen i enkelte perioder vært nede på 9-tallet. Ved starten av året kostet pundet til sammenligning mer enn 13 kroner.

Når pundet svekker seg mot den norske kronen, blir det dyrere for britene å kjøpe norske varer. Dette kan allerede ha fått konsekvenser for bedrifter som eksporterer varer til Storbritannia, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I september i fjor var den norske fastlandseksporten til Storbritannia på 24,9 milliarder kroner, i september i år er denne redusert til 23 milliarder kroner. Det utgjør et fall på 7,7 prosent det siste året.
Storbritannia skiller seg også ut i europeisk sammenheng. For mens den norske eksporten til Storbritannia svekker seg, øker fastlandseksporten til Europa totalt.

I september i fjor var denne på 195 milliarder kroner, mens den har steget med 1,1 prosent i september i år til 196 milliarder kroner.

– Vil ha stor påvirkning

Sidsel Ostad Halvorsen, sjef for Det norsk-britiske handelskammeret.

Det norsk-britiske handelskammeret

Sidsel Ostad Halvorsen, sjef for Det norsk-britiske handelskammeret, forteller at britenes beslutning om å melde seg ut av EU skaper mye usikkerhet i landet.

Det gjelder også for norske eksportbedrifter, forteller hun.

Det svekkede pundet vil «helt klart» gjøre markedet vanskeligere for norske bedrifter som vil eksportere varer til landet, forteller hun.

– Det er klart at hvis pundet fortsetter å falle så vil det ha en stor påvirkning. Det vil være mye usikkerhet rundt brexit før en endelig avtale er på plass, sier Ostad Halvorsen til E24.

Samtidig understreker hun at situasjonen slår positivt ut på motsatt side.

Det blir billigere for nordmenn å reise til England, og det blir billigere for norske bedrifter å importere britiske varer.

Tror ikke effekten har slått inn ennå

Til tross for den relative svekkelsen i fastlandseksporten til Storbritannia sammenlignet med eksporten til Europa, er seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets usikker på om det er pundet som har utløst eksportfallet.

– I utgangspunktet tror jeg ikke det betyr så veldig mye på så kort sikt, sier Aamdal til E24.

Les også

May snur om brexit-plan - pundet styrker seg

Han viser til at vi har hatt en lang periode med svekket krone, som har styrket norsk konkurranse overfor andre økonomier som Storbritannia.

– Vi fikk en markant reversering 23. juni, men jeg tror ikke det har rukket å slå inn i selve handelsmønsteret ennå, sier Aamdal.

Vil påvirke eksportbransjen

På lengre sikt er han imidlertid ikke i tvil om at det svekkede britiske pundet vil påvirke bedriftene som eksporterer mye til Storbritannia. De første utslagene tror han vil komme i reiselivsbransjen.

– Det kan føre til at flere nordmenn reiser dit for å handle, eller legger ferien sin til Storbritannia. Men det kommer ofte ikke frem av slike statistikker, sier Aamdal.

Valutastrateg Kyrre Aamdal i DNB.

Terje Bendiksby NTB scanpix

Han tror det britiske pundet vil ligge på et lavere nivå også fremover.

– Det styrker deres konkurranseevne, og svekker Norges konkurranseevne mot Storbritannia. Det er uklart hvor sterk effekten vil bli, men norske bedrifter kommer svakere ut av det enn før, sier valutastrategen.

Fordi den norske fastlandseksporten til Storbritannia er ganske liten, tror han dette betyr ganske lite for norsk økonomi som helhet. Men enkeltbedrifter med store leveranser til Storbritannia kan være mer utsatt.

– De vil merke det svakere pundet. Hvis de har mye markedsmakt og spesialisering vil de kanskje ikke miste så mye handel, men de vil i hvert fall miste en del fortjeneste, sier han.

Mener den mest gunstige tiden er forbi

Norsk økonomi som helhet betyr fint lite, men Aamdal peker på at enkeltbedrifter kan være mer utsatt, ettersom noen kan ha store leveranser til Storbritannia.

Les også

Eksperter: Kronen vil styrke seg – feriene blir billigere

Han tror mye av nedgangen for pundet er hentet ut, og venter ikke noen vesentlig svekkelse med det første. På litt lengre sikt tror han imidlertid at pundet kan svekkes litt mer mot euroen.

Kronen skal gå motsatt vei, tror han.

– Vi tenker at kronen skal styrke seg både mot pundet og andre valutaer. Vi har vært gjennom en periode med usedvanlig svak krone. Så vi må regne med at den henter seg inn igjen. Vi vil fortsatt være på lave nivåer, men den aller mest gunstige tiden for eksportbedriftene er nok forbi, sier Aamdal.

Les også

Norsk Industri advarer mot kronesmell

Les også

May snur om brexit-plan - pundet styrker seg

Les også

Lekket regjeringsnotat: Brexit kan koste 66 milliarder pund i året

Her kan du lese mer om

  1. Pund
  2. Valuta
  3. Storbritannia

Flere artikler

  1. Norske selskaper rammes av valutasmell

  2. Skrur opp prisene med 20 prosent etter valutasjokk

  3. Kraftig pundfall siden mai

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik har brexit påvirket britisk økonomi

  6. Hasteinnkaller til pressekonferanse – kraftige pundbevegelser