IMF-sjef advarer mot lavvekst-felle

Søndag går G20-møtet i Kina av stabelen. IMF-sjef Christine Lagarde mener G20-landene nå må ta grep for å sikre global vekst.

ADVARER: IMF-sjef Christine Lagarde.
Publisert:

Til helgen skal verdens 20 største økonomier og tunge institusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) møtes i Kina for å diskutere den globale økonomien.

I denne forbindelse mener IMF-sjef Christine Lagarde at G20-landene nå må gjøre alt for ikke å havne i en lavvekst-felle. Hun viser til at den globale økonomiske veksten har ligget under 3,7 prosent de siste fem årene.

– Sist verdensøkonomien var så svak over så lang tid var på tidlig 1990-tallet, advarer hun.

Foreslår fire tiltak

IMF-sjefen mener at verdensøkonomien nå står ovenfor en potensielt dødelig miks av lav vekst over lang tid, og økende klasseskiller.

I sin blogg belyser hun fire tiltak som hun mener kan bidra til økt økonomisk stimuli, strukturelle reformer, og fornyet forpliktelse til fri handel.

– Det krever politisk mot for å benytte seg av disse tiltakene. Men hvis vi ikke gjør noe risikerer vi å reversere den økonomiske globaliseringen, og på den måten sinke en motor, som i flere tiår har skapt og spredd velstand i verden, skriver Lagarde.

Les også

Oljeprisfallet har «skuffet» Lagarde

Ifølge Guardian har den amerikanske valgkampen bidratt til bekymring over et skifte mot økonomisk nasjonalisme. Både Trump og Clinton har vært negative til frihandels-avtalene som Obama er en sterk forkjemper av.

Kina har forpliktet seg

Obama vil også være tilstede i Hangzhou under G20-møtet, men hans fokus er rettet mot få bevegelse i klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i desember i fjor.

Lørdag morgen har den kinesiske presidenten Xi Jinping raitifisert klimaavtalen etter møter med Barack Obama. Scenen er nå satt for at de to presidentene skal annonsere Kinas fropliktelse til klimaavtalen under G20-møtet.

KOM TIL ENIGHET: Her ankommer Obama og Xi Jinping West Lake State House i Hangzhou, lørdag formiddag.

Kina og USA, verdens to største økonomier, er også de som slipper ut mest klimagasser i atmosfæren. At begge landene nå har ratifisert Paris-avtalen kan bidra til at flere land følger etter og forplikter seg.

Avtalens overordnede mål er å begrense den globale oppvarmingen til to grader eller under.

Den trer først i kraft når den er ratifisert av minst 55 land som til sammen står for 55 prosent av de globale CO2-utslippene. USA og Kina står alene for 40 prosent av utslippene.

Obama har i dagene før sin reise til Asia holdt en rekke taler om kampen mot klimaendringene.

– Ingen land, selv ikke et så mektig land som USA, er immunt overfor klimaendringer, sa han i en tale på Hawaii onsdag ifølge AFP.

Les også

IMF ville heve vekstutsiktene - bråsnudde etter brexit

Les også

IMF slakter EUs Hellas-plan

Les også

IMF: – Kraftig fall i veksten i Japan og Kina

Publisert:
Gå til e24.no