Kinas toppledere lover å holde økonomien stabil: – Det blir en intern kamp

Myndighetene vil forsikre befolkningen om at de skal kontre effektene av Trumps politikk, mener Asia-økonom. Men timingen er dårlig, ettersom de forsøker hardt å få ned gjeldsbyrden i landet.

I KNIPE: Kina lover å holde økonomien i landet stabil mens handelskonflikten pågår. Samtidig er de egentlig i gang med en innstramming i økonomien.

Foto: Bobby Yip Reuters
  • Nina Tuv
Publisert:

Kinas toppledere lover å holde økonomien i landet stabil.

Dette formidler de i en melding via Kinas statlige nyhetsbyrå, etter at Politburo, som er det øverste beslutningsorganet i det regjerende kommunistpartiet, har avholdt møte.

Meldingen nevner ikke handelskrigen direkte, men sier at den kinesiske økonomien står overfor «noen nye problemer og utfordringer» og at «det er åpenbare endringer i det eksterne miljøet», ifølge CNBC.

Videre sier de at de «må gjøre en god jobb med å stabilisere arbeidsledighet, finans, utenlandsk handel og investeringer, og forventninger».

Dette kommer samtidig som enkelte nøkkeltall indikerer at Kina kanskje har begynt å merke følgene av handelskrigen.

Landet er også i en periode hvor de forsøker å få ned skyhøye gjeldsnivåer i landet via innstramming i pengepolitikken.

– Hvis du ønsker stabil vekst er du nødt til å gi gass på andre områder, og det vil være vanskelig å få ned gjeldsnivået samtidig, sier Ole André Kjenner i DNB Markets til E24.

Han tror det vil kunne føre til uenigheter innad i kinesiske myndigheter for hvordan pengepolitikken skal styres fremover.

Svakere produksjonsindeks

Onsdag kom det ferske tall for den kinesiske produksjonsindeksen Caixin (PMI). Den viste en nedgang fra 51 i juni til 50,8 i juli.

Tilbakegangen tilsier at landets industrisektor ikke har vokst saktere på åtte måneder. Indeksen fungerer slik at alt over 50 indikerer vekst, mens lavere enn 50 tilsier nedgang.

Enda verre ser det ut for indeksen som kun omfatter nye eksportordre. Den viste 48,1, og har nå krympet i fire måneder på rad.

Ole Andre Kjennerud, makroøkonom i DNB Markets.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Kina-ekspert Kjennerud mener det er vanskelig å se om nedgangen man har sett gjennom 2018 skyldes det forverrede handelsklima eller den generelle sykliske utviklingen.

– Men jeg lener nok mot det siste. Gjennom historien har vi sett en relativt god korrelasjon mellom denne indeksen og de tilsvarende i Europa og Japan. Nå har vi syklisk oppbremsing i hele verden utenom USA, sier Kjennerud til E24.

At nedgangen muligens ikke skyldes handelskrigen er imidlertid ikke nødvendigvis godt nytt.

– Det betyr jo også, gitt at det sykliske ikke tar seg opp, at eksportordrene kan svekkes enda mer hvis handelskrigen faktisk slår ut i redusert aktivitet, sier økonomen.

Finansmarkedet sterkt påvirket

Les også

Asia-økonom: – Den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere

Foreløpig er det lite som tyder på at veksten i realøkonomien er påvirket av handelskrigen, påpeker Kjennerud.

I finansmarkedene, derimot, er effekten av konflikten mellom stormaktene svært tydelig.

– Kina-børsene er ned 23 til 24 prosent fra toppen i januar, og det er i stor grad som følge av konflikten med USA.

Faren er at dette sentimentet skal smitte over på realøkonomien, og det er nok nettopp dette topplederne nå vil forsikre befolkningen og næringslivet om at de tar alvorlig, forklarer økonomen.

– Det blir en intern kamp

Før handelskrigen i det hele tatt kom inn i bildet begynte Kina å innføre innstrammende tiltak i pengepolitikken for å få bukt med skyhøye gjeldsnivåer og tungt forurensende industrier.

For 2018 er målet at veksten i brutto nasjonalprodukt skal komme inn på 6,5 prosent. I andre kvartal kom årsveksten inn på 6,7 prosent – marginalt lavere enn 6,8 prosent i første kvartal.

Les også

G20 er bekymret: – En trussel mot verdens vekst

Selv om den underliggende veksten fremdeles ser bra ut, er det flere svakhetstegn som nå peker seg ut, sier Kjennerud.

– Investeringene i infrastruktur er vekstmessig på det svakeste nivået noensinne, fordi myndighetene har strammet inn så mye. Boligmarkedet kommer også til å begynne å bremse ganske snart.

Samtidig signaliserer myndigheten at de skal sørge for å opprettholde vekst dersom handelskrigen begynner å påvirke aktiviteten.

– Det tar det som skjer mellom Kina og USA veldig alvorlig, og de ønsker å gi et signal til egen befolkning om at de vil støtte dem, og kontre effektene av det Trump foreslår.

Likevel tror Kjennerud at det fremdeles er store deler av sentralmyndighetene som mener at det viktigste vil være å få ned gjeldsbyrden og bedre miljøet.

– Men den politikken de kanskje må føre for å kontre USAs proteksjonisme er motsatt. Det blir en intern kamp. Det kan bli vanskeligere for dem å respondere på konflikten enn de kanskje hadde ønsket seg, sier Kjennerud.

Konsekvensen er at Kina må tåle at gjelden øker på nytt, noe som igjen øker risikoen for en smell på lengre sikt.

Les også

Bloomberg: USA og Kina forsøker å sette i gang nye handelssamtaler

Les også

IMF avviser Trumps påstand om kinesisk valutamanipulasjon

Les også

– En trussel mot verdens vekst

Her kan du lese mer om

  1. Kina
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere

  2. Mener Trump bruker handelskrigen som brekkstang mot Fed

  3. Kina gasser og bremser samtidig: – Markedene kan være for positive

  4. Annonsørinnhold

  5. Mener handelskrigen kan føre til kinesisk gjeldskrise

  6. Svakeste industrimåling i USA på ti år