EUs energikommissær i Iran for å redde investeringer

EUs energikommissær Miguel Arias Cañete er på besøk i Iran for å sikre olje- og gassavtaler og for å hindre at europeiske selskaper rammes av USA-sanksjoner.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er «fundamentalt for fred i regionen» å bevare atomavtalen, til tross for USAs beslutning om å trekke seg fra avtalen, uttalte kommissæren etter at han ankom Teheran lørdag.

– Det er opplagt at det foreligger åpenbare vanskeligheter med sanksjonene. Vi vil måtte forsøke å unngå dem på vegne av selskaper som investerer i landet, sa kommissæren på en pressekonferanse lederen for det iranske atomprogrammet, Ali Akbar Salehi.

Arias Cañete er den første vestlige representanten som besøker Iran etter USAs kunngjøring om å trekke landet fra atomavtalen og gjeninnføre sanksjoner. Senere lørdag skal EU-kommissæren besøke Irans miljøvernminister Isa Kalantari og oljeminister Bijan Namdar Zanganeh. Søndag er det møte med utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Takker for støtten

Salehi takker energikommissæren for den europeiske støtten.

– Vi ser at EU gjør en omfattende innsats. De har lovet å gjøre det, og med Guds vilje kommer de til å få gjennomført innsatsen i praksis, sa Salehi på lørdagens pressekonferanse.

Les på E24+

Irak etter IS: Tre ting som kan true DNOs kurdiske pengestrøm

Europeiske ledere har lovet å forsvare atomavtalen og innføre tiltak som kan fremme handel og samtidig beskytte europeiske selskaper fra amerikanske sanksjoner.

Irans handel med EU har en verdi på om lag 20 milliarder euro, jevnt fordelt mellom import og eksport. Olje utgjør 90 prosent av handelen. Spania, Frankrike, Italia, Hellas, Nederland og Tyskland mottar mesteparten av oljen.

Les også

Ti politiske farer for verdensøkonomien akkurat nå

Les også

Analytiker: Totals Iran-exit bidro til oljepris-rekord

Les også

EU vil blokkere amerikanske sanksjoner mot Iran

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Iran
  2. EU

Flere artikler

  1. Her er EUs plan for å redde Iran-avtalen

  2. EU vil blokkere amerikanske sanksjoner mot Iran

  3. Iran advarer USA mot å droppe atomavtalen

  4. Pompeo ønsker samarbeid med Europa mot Iran

  5. Lei av dollarens dominans: EU vil handle olje i euro