Slik er Venezuelas utradisjonelle krisegrep

Selv værgudene ser ut til å jobbe mot Venezuela – et land i dyp økonomisk krise. Nå iverksetter myndighetene tiltak langt utenom det vanlige.

TØRT: Guri-dammen i Venezuela, landets fremste kilde til elektrisitet, er i ferd med å tørke ut. Bildet viser et fortøyningspunkt som krever stadig lengre trosser.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Denne uken kunngjorde myndighetene i Venezuela at ytterligere grep vil bli tatt for å møte kraftkrisen i landet. Regjeringen har besluttet å innføre strømrasjonering i ti av landets største delstater, melder NTB.

Rasjoneringen innebærer at strømmen vil skrus av i de aktuelle områdene, som også inkluderer hovedstaden Caracas, i fire timer per dag i 40 dager.

Dette føyer seg inn i en rekke mer eller mindre oppsiktsvekkende tiltak:

Venezuela har blant annet innført firedagersuke for offentlige ansatte, samt en obligatorisk ukelang påskeferie, og det vakte reaksjoner da landets kvinner ble oppfordret til å kutte ut bruken av hårfønere.

Mest oppsiktsvekkende, sett utenfra, er det imidlertid at president Nicolás Maduro vil skyve på selve tiden i landet.

TAR GREP: Venezuelas president Nicolás Maduro.

Foto: Juan Barreto Afp

– Jeg skal modifisere tidssonen i Venezuela fra 1. mai for å bidra til å spare elektrisitet, sa Maduro i en nasjonal uttalelse tidligere denne måneden, ifølge Bloomberg.

Konkret er planen å skru klokken frem en halvtime til tidssonen GMT-4. Venezuela har vært i sin nåværende tidssone etter at daværende president Hugo Chávez besluttet at selve tidssonesystemet var en «imperialistisk» oppfinnelse og flyttet landet 30 minutter tilbake.

Les også

Venezuelas nabo med forslag: Vil bytte toalettpapir mot olje

Har én hovedkilde til elektrisitet

– Årsaken til at de flytter tidssonen er at de forskyver tiden det er mørkt for å spare strøm, sier Iselin Åsedotter Strønen, førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen.

Venezuelas myndigheter mener kraftkrisen skyldes værfenomenet El Niño.

– Problemet er at de får nesten 70 prosent av energiforbruket dekket av én stor dam. Etter å ha blitt rammet av tre år med sammenhengene tørke, ifølge myndighetenes beregninger den mest omfattende tørken på 60–70 år, har vannreservoarene blitt kritisk lave, forteller den norske forskeren.

Dammen det er snakk om, heter Guri og er blant de største i verden av sin type. Som bildene i denne saken viser, har tørken ført til at deler av dammen har blitt til ørken.

Saken fortsetter under bildet ...

ØRKEN: Beitedyr går over det som tidligere var bunnen av Guri-dammen i Venezuela.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters

Kritikerne mener imidlertid at krisen er et resultat av mange års økonomisk vanstyre.

– Det er problematisk at en ikke har gjort mer for å bygge ut energitilførselen, men dette er et komplisert tema med både politiske og miljømessige årsaksforklaringer. Men så lenge man baserer seg på én hovedkilde for elektrisitet gjør man seg selvsagt sårbar, særlig i forhold til klimatiske endringer og svingninger, sier Strønen.

Prisene løper løpsk

Det som uansett er på det rene, er at Venezuela er i en svært vanskelig økonomisk situasjon. Landet er blant dem som er hardest rammet av de vedvarende lave oljeprisene, og er etter alle solemerker inne i den verste resesjonen siden mellomkrigstiden.

Les også

Nå importerer Venezuela olje for å eksportere olje

Olje har utgjort praktisk talt hele Venezuelas eksportinntekter i utenlandsk valuta, og oljeprisfallet har gitt store problemer med å importere en rekke nødvendige varer.

I april-utgaven av sin rapport World Economic Outlook anslår Det internasjonale pengefondet at Venezuela vil ha betydelig negativ vekst gjennom hele 2016, med en sammentrekning i økonomien på rundt åtte prosent i perioden.

Det er videre ventet at inflasjonen vil stige med over 480 prosent i år, og ekstreme 1.642 prosent neste år. Ledigheten er ventet å bikke 20 prosent i 2017.

Saken fortsetter under bildet ...

STENGT: Bildet viser et stengt kjøpesenter i Caracas. Stengingen er et resultat av den stadig strengere strømrasjoneringen i landet.

Foto: Federico Parra Afp

Skylder på USA

President Maduro og hans allierte mener at Venezuelas økonomiske problemer er et resultat av «økonomisk krigføring» fra politiske rivaler.

I etterkant av det mye omtalte oljemøtet i Doha i midten av april, der det på forhånd var visse forhåpninger om at koordinerte produksjonsbegrensninger ville kunne gi opptur for oljeprisen, pekte landets oljeminister på USA.

– USA sto bak presset. De har et problem med Venezuela, Russland ... De gjør dette av politiske årsaker og ignorerer at sine egne folk lider. Spør et hvilket som helst oljeselskap i USA – de er alle veldig skuffet over det som har skjedd, smalt oljeminister Eulogio De Pino, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også

Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

Les også

Giganthopp for Venezuelas bensinpriser

Les også

Her stiger prisene med 481 prosent

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise

  2. Slik endte Venezuela i dyp krise

  3. Maduro innfører unntakstilstand i Venezuela

  4. Venezuela har tatt kontroll over landets største private bank

  5. Venezuelas president truer med å fengsle fabrikkeiere