Venezuelas oljegigant ber om gjeldsutsettelse igjen – kan misligholde gjelden neste uke

PDVSA advarer mot mislighold av gjeld allerede neste uke. Det kan få alvorlige konsekvenser for det allerede kriserammede landet.

GIGANTHOPP: Krisen i Venezuela har fått prisveksten til å gå bananas. I februar satte myndighetene kraftig opp bensinprisene for å hjelpe oljeselskapet PDVSA som følge av oljekrisen.

Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Venezuelas dominerende oljeselskap, PDVSA, har ikke lykkes med å få investorer til å godta utsettelse av gjeldsbetalinger med tre år, skriver CNN Money.

Det statseide selskapet, som er landets største inntektskilde, sier de nå utsetter fristen for å akseptere utsettelse i et forsøk på å få flere kreditorer med på laget.

Det er tredje gang selskapet utsetter, og fristen er nå satt til fredag kveld.

Denne gangen advarer de mot at ting «kan bli svært problematiske».

– Hvis avtalen ikke lykkes, kan det bli vanskelig for selskapet å gjennomføre de avtalte nedbetalingene på nåværende gjeld, sier PDVSA i en uttalelse.

Venezuela befinner seg midt i en dyp økonomisk, politisk og humanitær krise, som har blitt kraftig forverret etter oljeprisen for alvor begynte å falle i 2014.

Innbyggere lider av matmangel og sykehus mangler grunnleggende medisiner og utstyr.

Skylder titalls milliarder

Selskapet skylder blant annet 1,6 milliarder dollar i avdrag og renter som skal betales 28. oktober, og 2,9 milliarder dollar for et annet obligasjonslån, som skal betales 2. november.

Les også

Slik endte Venezuela i dyp krise

Det er imidlertid usikkert om PDVSA faktisk vil komme til å misligholde gjelden, eller om de bruker argumentet for å få til en bedre avtale med kreditorene.

– Jeg tror ikke de er forberedt på mislighold, men at det er en trussel. Bekymringen ligger i at de nå begynner å prate om å ikke klare å betale gjelden sin, sier analytiker Siobhan ved Nomura Holdings.

Totalt sett ber Venezuela kreditorer om å forlenge løpetiden på et obligasjonslån på 5,3 milliarder dollar til 2020. Lånet forfaller neste år.

Mer enn et oljeselskap

PDVSA er mye mer enn bare et oljeselskap, og kan ses på som Venezuelas livslinje.

Ifølge amerikanske Energy Information Administration (EIA) sitter Venezuela på verdens største oljereserver, om lag 298 milliarder fat.

Tall fra OPEC viser at dette utgjør 95 prosent av landets totale eksportinntekter. Dette er penger myndighetene sårt trenger for å betale for import av mat og medisin.

Les også

Anne Birgitte (68) flytter hjem fra Venezuela: – Jeg er redd for min egen sikkerhet

I sommer nådde Venezuelas oljeproduksjon sitt laveste nivå på 13 år, blant annet som følge av at oljeservicekjempen Schlumberger dramatisk reduserte aktiviteten i lanet på grunn av ubetalte regninger.

Med en skyhøy inflasjon, anslått til 700 prosent i år og hele 1500 prosent neste år, har amerikanske selskaper stanset produksjon og salg i landet. Landet største kreditor, Kina, stengte nylig igjen pengekranen.

Går tomme for penger

Det har lenge vært kjent at Venezuela sakte, men sikkert går tom for penger.

I august sa flere økonomer at de trodde landet ville gå tomme innen et år, ifølge CNN Money.

– De går tomme for penger, og rullebanen tar snart slutt. De trenger å selge obligasjoner. Venezuela er desperat etter penger, sier partner Russ Dallen ved Caracas Capital markets, basert i Miami.

Sentralbanken i Venezuela har reserver på i underkant av 12 milliarder dollar, hvorav det meste er holdt i gull.

Venezuela er driftet på å eksportere olje og importere alt annet, også penger. Landet har så lite av sistnevnte at de ikke engang har råd til å betale for å få trykke nye penger, skriver Bloomberg.

Les også

Storbank: Venezuela vil få en inflasjon på 1500 prosent

Les også

Venezuela kutter bånd til Brasil

Les også

Kina kutter pengestrømmen til kriserammede Venezuela

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Valutaen blir skylt ned i toalettet

  2. Venezuela nærmer seg mislighold

  3. Venezuela drar på «oljeturné» for å øke sjansene for produksjonskutt

  4. Annonsørinnhold

  5. Kjøpte «sultegjeld» på omstridt billigsalg – nå er den misligholdt

  6. Venezuela skal forhandle om gjelden