Valgets andre runde er i gang i Ukraina – komiker kan bli president

Andre runde av valget i Ukraina er i gang. En komiker som har spilt landets president på fjernsyn, ligger ifølge målinger an til å bli president på ekte vis.

Volodymyr Zelenskyj har hatt en uortodoks valgkamp der han har brukt sosiale medier flittig til å tiltrekke seg velgere.

Foto: Vadim Ghirda AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Valglokalene åpnet klokken 8 lokal tid søndag. Sittende president Petro Porosjenko utfordres av nykomlingen Volodymyr Zelenskyj, en 41 år gammel komiker og skuespiller.

41-åringen har ingen politisk erfaring fra det virkelige liv, men har spilt president på et TV-show. Hans ønske om å bli landets nye president ble først avvist som en spøk.

Men i første runde av valget for tre uker siden fikk Zelenskyj 30 prosent av stemmene, mot Porosjenkos 17 prosent. Siden ingen av dem fikk mer enn 50 prosent, ble det utlyst ny valgrunde. Ifølge meningsmålinger ligger Zelenskyj an til å få over 70 prosent i søndagens valg, mens Porosjenko kan få rundt 27 prosent av stemmene.

Zelenskyj har selv lovet å «knuse systemet». En valgseier til ham vil bli sett på som en irettesettelse av det politiske etablissementet i Ukraina.

– Hvordan kan det ha seg at Ukraina er det fattigste landet med den rikeste presidenten, sa Zelenskyj under en opphetet presidentdebatt langfredag, et lite tilslørt stikk til sittende president Petro Porosjenko (53).

Hvis Zelenskyj blir president vil et nytt kapittel åpnes i landet som har hatt folkeoppstand to ganger på to tiår, og som har vært i en fem år lang konflikt med separatister i øst.

– Nybegynner

Ukraina er avhengig av internasjonal bistand og russisk energi. Den neste presidenten må ikke bare håndtere Verdens pengefond (IMF), men også Russlands mektige president Vladimir Putin.

Porosjenko har framholdt at Zelenskyj er en politisk nybegynner som ikke egner seg til å lede et land i krigstider. Analytikere påpeker at Zelenskyjs politiske program i beste fall er vagt. Det er også uklart hvordan hans regjering vil se ut.

I tillegg har flere satt spørsmålstegn ved ekskomikerens tilknytning til den omstridte oligarken Igor Kolomojskij.

– Et fem år langt presidentskap er ikke en komedie du bare kan skru av hvis du ikke synes det er morsomt lengre, skrev Porosjenko på Facebook lørdag, i et siste forsøk på å bremse Zelenskyjs momentum.

Korrupsjonsbekjempelse

Men Zelenskyjs fortid som komiker har heller vist seg å være et sterkt kort. I januar oppkalte han partiet sitt etter TV-programmet han ble kjent for, «Folkets tjener».

I likhet med karakteren han spilte i programmet, har Zelenskyj fokusert på korrupsjonsbekjempelse. Han har lovet å fjerne immuniteten presidenter, parlamentsmedlemmer og dommere har og innføre livstidsutestengelse fra politiske seter for korrupsjonsdømte.

Med det har Zelenskyj klart å få kontakt med ukrainske velgere som har sett seg lei av korrupsjon, fattigdom og en krig som har krevd 13.000 liv.

– Det er et håp om at en simpel mann kan forstå oss bedre og demontere systemet vi har i landet vårt, sier 29 år gamle Zelenskyj-tilhengeren Yuliya Lykhota.

Vesten følger med

Den vestlige verden følger nøye med på valget. USAs utenriksminister Mike Pompeo har i telefonsamtaler fortalt begge kandidatene at USA vil forplikte seg til å samarbeide med kandidaten ukrainske velgere mener er best egnet til å skape et vellykket, fritt og demokratisk land.

USAs ambassadør til Ukraina, William Taylor, er med på å lede delegasjon bestående av internasjonale valgobservatører. Han mener det ukrainske valget vil ha internasjonale ringvirkninger.

– Alles øyne er på Ukraina, et demokrati som vokser ved frontlinjen av russisk aggresjon, sier han.

(©NTB)

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ukraina

Flere artikler

  1. TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget

  2. Frustrerte ukrainere velger ny president

  3. Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand

  4. Politico: USAs energiminister går av i november

  5. Innleder prosess som kan stille Donald Trump for riksrett