Flere negative målinger for May

Flere meningsmålinger viser at Labour haler innpå De konservative og statsminister Theresa May. Dermed kan det britiske valget 8. juni bli jevnere enn ventet.

VALG: May er favoritten, men Labour tar innpå.

Foto: Luca Bruno AP
  • NTB
Publisert:

Siden terrorangrepet ved Manchester Arena mandag kveld, er det publisert fem nye meningsmålinger som viser at May kanskje ikke kan innkassere den overbevisende valgseieren de fleste hadde sett for seg for bare en måned siden, melder Reuters.

Fire målinger som ble offentliggjort lørdag, viser at ledelsen over Labour fortsatt er på mellom 6 og 12 prosentpoeng.

Men alle målingene viser at ledelsen krymper. På en måling utført av ORB, er De konservatives forsprang halvert.

Fortsatt favoritt

– Theresa May er helt klart favoritten til å vinne, men vi har nå beveget oss inn i en situasjon der det er usikkert hvor stor valgseieren blir. Det er ikke lenger noen garanti for at hun kan sikre seg den overveldende seieren hun opprinnelig satset på, sier John Curtice, som er professor i statsvitenskap ved University of Strathclyde.

I april utlyste May nyvalg i juni i et håp om å styrke sin posisjon i forkant av forhandlingene om Storbritannias utmeldelse av EU. Et større flertall i Parlamentet ville gitt henne mer tid til å takle den krevende politiske skilsmissen, samt styrke grepet om Det konservative partiet.

Større flertall

Hvis hun ikke kan skaffe seg et større flertall enn de tolv setenes overvekt hun arvet fra forgjengerne David Cameron, vil hun ha mislykkes med et høyt politisk spill. Det kan undergrave autoriteten hun tar med seg inn i brexit-forhandlingene.

Da May overraskende kom med beskjeden om nyvalget, viste målingene at hun kunne kopiere Margaret Thatcher, som hadde 144 seters overvekt i 1983 etter Falklandskrigen, eller sågar nærme seg Tony Blairs 179 plassers overvekt fra 1997.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. Theresa May
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Meningsmålere holder pusten foran det britiske valget

  2. – Markedet er ikke forberedt

  3. May danner regjering med støtte av nordirske unionister

  4. Annonsørinnhold

  5. May mister flertallet - pundet stuper

  6. Årets sterkeste pund etter utlysing av nyvalg i Storbritannia